Историята помни само победителите - върху тази жестока максима се гради огромна част от световната история. Спортът не прави изключение, въпреки че често има примери, при които не шампионът е този, който обира лъвския пай на вниманието.

Достатъчно е да си припомним безсмърната история на ски-скачача Майкъл Едуардс, известен повече като Еди Орела - въпреки че завършва последен на Зимните олимпийски игри през 1988 година, историята му предизвиква фурор, а самият той се превръща в суперзвезда и главен герой в едноименния филм.

Тази романтична страна на провала обаче не важи за трите групи "герои", които ще изброим. Защото при тях разочарованието е просто...разочарование.

Личност

Кристиано Роналдо - дълги години това име бе синоним на победител, но 2022-ра определено нанесе непоправими щети върху имиджа на португалската суперзвезда. 5-кратният носител на "Златната топка" заслужено се превърна в обект на критики и подигравки заради неадекватното си държание. Произтичащо от болезнение факт, че вече не е част от световния футболен елит.

37-годишният играч вероятно си е мислел, че ще може да излъже биологичния си часовник, но сблъсъкът с реалността се оказа изключително твърд. Роналдо загуби титулярното си място в Манчестър Юнайтед и бе на кръстопът - или да го приеме, или да се разсърди. Уви, избра второто.

Първо той бойкотира лятната подготовка на отбора, правейки си самоотлъчка. С основната идея да смени клуба. И точно тук дойде големият шамар - мераклии за подписа му липсваха. Ако преди години всеки отбор на планетата би желал да има Роналдо в състава си, сега дори не се стигна до преговори.

А причината, освен напредналата му футболна възраст, е и скандалджийският му нрав. Кристиано е известен с нарцисизма си, а неговото присъствие в съблекалнята е тиктакаща бомба. И след като осъзна, че няма опции да напусне "Олд Трафорд" през лятото, остана в отбора.

Getty Images

Но само за да забърка нова серия скандали. Тръгваше си демонстративно, отказваше да влезе в игра, а черешката на тортата бе онова прословуто интервю, в което нападна всичко и всички в Юнайтед. Доста разочароващо държание към клуб, който му е дал толкова много.

Последва, разбира се, раздяла между двете страни, а Роналдо замина за Мондиал 2022 като капитан на Португалия. Мачовете с националния отбор обаче само сипаха още сол в отворената рана на разклатения му имидж. Скандално държание, конфликт със селекционера и все по-честа среща с резервната скамейка.

А за капак големият му опонент за най-велик играч поне в последните 15 години - Лионел Меси, стъпи на световния връх и реши веднъж-завинаги този спор. Така, че Роналдо да завърши годината като безработен и осмиван играч, пред когото единствената опция е екзотичен пустинен воаяж в Саудитска Арабия.

Отбор

На колективно ниво спортните разочарования през годината бяха доста, но най-шумни безспорно бяха тези от Мондиал 2022. Футболното световно роди нови герои, но като че ли провалите бяха в пъти повече. И е трудно да се степенуват.

Защото кое е по-тежко за приемане - залязващото велико поколение на Белгия, което отпадна още в груповата фаза? Второто поредно фиаско на германците, които обикновено не се славят като нация, която повтаря два пъти една и съща грешка? Сгромолясването на испанската тики-така? Или Бразилия, която тръгна за Шестата, а се прибра единствено с калъфка? Все сериозни и безспорни футболни (а и не само) провали, които няма как да бъдат подминати с лека ръка.

Снимка: Getty Images

Нация

Тук отговорът на големия губещ от 2022 година е ясен - българският спорт. Защото с изключение на някои дребни проблясъци, той потъна все по-безнадеждно в мъглата на кризата и посредствеността. Бяха записани нови антирекорди, както и наистина срамни дъна. Достатъчно е да си припомним, че футболните национали не успяха да победят полуаматьорското джудже Гибралтар.

А друг колективен спорт, който бяхме свикнали да свързваме с положителни емоции, ни поднесе горчиво разочарование - волейболните ни национали вече са боксова круша дори на екзотични селекции като тази на Мексико.

Или дори Григор Димитров, който не стигна до нито един финал за цялата 2022-ра.

Просто големият проблем на българския спорт не е в това, че е в криза. Ами в това, че не знае как, а и няма намерение да излезе от нея...