История като за холивудски филм, или един необмислен и обречен на провал план? Все се пита какъв ще е крайният изход на готвеното завръщане на една от най-колоритните олимпийски фигури.

Това е борецът Рулън Гарднър, който на Олимпиадата в Сидини преди 23 години сътвори немислимото и победи Александър Карелин.

Най-великият борец по онова време бе непобеден от 13 години, а в последните шест от тях никой не бе успявал да му вземе точка. Пълничкият и никому непознат Гарднър обаче го стори, спечели олимпийското злато и сложи край на кариерата на "Руската мечка".

Последвалите години от живота му са все така подходящи за филм, защото след бронза от Олимпиадата в Атина през 2004-а, всичко за него тръгва надолу. Той качва страшно много килограми, преживява инцидент с моторна шейна, след който се налага да бъде спасяван в тежко състояние и с хипотермия. Тогава той губи и палеца си на десния крак, който и до днес пази в специален буркан.

След това Гарднър оцелява след самолетна катастрофа, преживява фалит, тежка депресия и достига до 215 килограма.

Днес, на 51 години, бившият шампионн отново е залата, навилиза във форма и още по-изненадващото е, че напълно сериозни възнамерява да спечели квота за Олимпиадата в Париж през лятото на 2024-а.

"Завръщам се, просто обожавам борбата и спорта. Свалих доста килограми, навлизам във все по-добра форма и това ме амбицира.

Всичко ме боли, но знам защо го правя. Мотивацията ми е, когато изляза на тепиха и разхвърлям тези младежи, повечето от тях на половината ми години.

Целта ми е да покажа на всички, че още мога да се състезавам на най-високо ниво. Виждам, че мога да победя всеки един борец в САЩ. Въпросът е дали мога да го направя и по света, вече прехвърлил 50-ата си годишнина.

Преди година на шега опитах да се боря и захвърлих един борец на шега. Бях шокиран колко сила все още има в ръцете ми. Именно така започна моето отслабване".

Истината е, че Рулън Гарднър все още е далеч от завръщане в професионалните турнири, какво да говорим за участие на Олимпиада. Факт е обаче, че той ще опита да го направи, а това би бил нов шеметен епизод от невероятната му олимпийска история.