Еган Бернал продължава да е в болница и чака още две операции през уикенда, след като се удари тежко в паркиран автобус, докато провеждаше тренировка в родната си Колумбия.

Колоездачният идол на страната бе с множество травми - фрактури на крайници и ребра, перфорация на далак, охлузвания и най-лошото - увреждане на прешлени в гръбнака.

Именно това е първата операция, която е претърпял.

Преди нея лекарите са били сигурни, че Бернал ще остане частично парализиран. За това написа самият шампион от "Тур дьо Франс" в социалните мрежи.

"Оставам в интензивното отделение на клиниката и чакам следващите две операции - публикува 25-годишният Еган. - С помощта на Бог ще се възстановя. Той ми дава сили.

Едва не загубих живота си докато правех това, което обичам. И тази мисъл не ме изоставя в последните часове. Даваха 95 процента шанс да остана частично парализиран... Това беше мисъл, която просто ме смрази. Ако Бог реши, ще избегнем най-лошото."

От болницата, в която е любимецът на цяла Колумбия, съобщиха:

"Еган продължава първите стъпки от лечението си. То върви по план и се надяваме на пълно възстоновяване. Предстоят още операционни интервенции, но те не са свързани с травми, които застрашават живота на пациента."

Според съобщение на отбора му Ineos Grenadiers, очакванията са Бернал да се лекува с месеци. Много трудно може да се очаква да бъде готов за състезание преди края на лятото или есента.

Но все пак надеждите са да кара отново. А допреди 48 часа това не е било така и кариерата му реално е считана за приключена след първите прогнози на лекарите.

Часове след инцидента с него, съотборникът му в Ineos Grenadiers Брендън Ривера падна много тежко на друг тренировъчен терен и е в същата болница, където го чакат серия операции.

Той е с фрактури по ръцете, ключицата, бедрена кост и с травма на главата.