От болницата УМБАЛ "Св. Иван Рилски" разкриха пред медиите детайли около състоянието на трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова.

Припомняме, че 21-годишната ни състезателка посегна на живота си във вторник вечерта, но сега е изписана и се възстановява у дома.

Доцент Антоний Филипов разясни пред журналисти:

"На 21-ви май между 20 и 21 часа бе докарана пациентката с прорезна рана в лява предмишница без засягане на съдово-нервен сноп, нито на магистрални кръвоносни съдове. Раната бе обработена хирургично, а на следващия ден още веднъг превързана и пациентката бе изписана.

С днешна дата няма никаква опасност за живота, не е засегната инервацията, мускулатурата или каквато и да е двигателна активност на лявата ръка. Категорично няма да пречи да спортува, но смятам, че с оглед на мястото, където е раната, тя е извадила късмет.

Имахме намерение да извикаме психолог, но от Федерацията по борба предпочетоха да работят с техен, нямаме оттук-нататък отношение по този въпрос."

Дудова е добре, ще почива около 3 седмици и се очаква да се включи в тренировъчния процес след месец. Тя е една от звездите на българската борба със световно сребро и три златни медала от Европейски първенства.

С нея ще работи психолог, а първите впечатления на хората около нея са, че случилото се е повлияло стряскащо и уплахата е голяма у нея. Вероятно и това може да се окаже в помощ при справянето с психологическите проблеми, предизвикали Биляна да опита да посегне на живота си.

Една от тезите - напълно неофициална, е, че Дудова продължава да се бори с преодоляването на шока от загубата на близък човек. Тази борба продължава вече години и е особено изострена във времето, когато тя не е в състезателен режим или по лагери с отбора.

Спортът е лечител не само в нейния случай, но е очевидно, че 21-годишната Биляна не може да прекарва цялото си време в залата. Никой сред хората в борбата не се съмнява, че тя ще се справи, тъй като характерът на това младо момиче е доказан, и то не само в спортните двубои.

Същевременно спортният министър Красен Кралев също коментира случилото се:

"Познавам Биляна Дудова много добре - и кариерата й, и нея самата. Тя има нужда да се събере психически, да се възстанови и да продължи напред."