10 години след феноменалното бягане на Юсеин Болт в Берлин, спряло хронометрите на 9.58 секунди за 100-метров спринт, леката атлетика търси своя нов Супергерой.

Светкавицата от Ямайка промени представите за време в дисциплината, а това 9.58 е нещо като парола. Никой не мисли, че ще бъде надминато. И в този ред на мисли, никой не търси "нов Болт". Ясно е, че такъв едва ли ще има.

Но Царицата има нужда от свой харизматичен герой, от суперзвезда, от лице на новините. Спринтът е украшението в леката атлетика и нишата с тази фигура е празна, след като Болт се отказа преди 2 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Едно име се споменава все по-често. Ноа Лайлс е най-бързият млад атлет на планетата, като с неговите постижения, потенциал и излъчване като спортист и извън пистата, са свързани големите надежди.

Само на 21 години (през юли ще навърши 22), усмихнатият тип от Флорида е удивително добър за възрастта си. Харесват го и феновете, независимо къде се състезава.

Младежки олимпийски шампион, световен първенец пак за младежи от 2016 г., а от миналата година той е част от конкуренцията на 100 м и при мъжете.

В Орегон през 2018-а спечели националния шампионат на САЩ на 100 м с 9.88. Да, не е 9.58, но обещава много.

Ноа е първият американски атлет от над 3 десетилетия, който успя да свали времена под 10 сек на 100 метра и 20 сек на 200 м, преди да е навършил 21 години. Потенциалът е безграничен. Треньорите му казат за него, че атлетиката е единственото, което занимава съзнанието на младежа.

В момента Лайлс е и най-младият шампион на 100 м на Щатите от Сам Грейди, който стана първи през 1984 г. А през годините зад Океана се появяваха удивителни шампиони в спринта.

И нещо много важно. Той е по-бърз и на 100, и на 200 м, от Болт на същата възраст.

За Ноа Лайлс вече се говори като за Човека, който да поеме щафетата от Юсеин. Спечели Диамантената лига на 200 м за 2018-а, което показва, че не смята да се ограничава със "100-те". Точно, както Светкавицата мачкаше и на двете дистанции.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"В Америка леката атлетика не буди голям интерес в четирите години между Олимпиадите - казва Лайлс. - Когато наближат игрите, изведнъж спортът става голяма работа. Искам да променя това."

Интересна е историята за един негов сън. Вечно усмихнатият младеж я разказва:

"Беше през 2016-а, точно след едно състезание. Сънувах, че бягам стоте метра за 9.41. Ясно виждах таблото. Обадих се на мама и казах, а тя отвърна: Това е страхотно, Ноа! Това е световен рекорд, нали?

Това беше сън, но аз наистина мисля, че мога да бягам за 9.41 секунди. Много съм тъжен, че поне веднъж не успях да се състезавам срещу Юсеин Болт. Това щеше да е велико. Не мисля, че някой някога е застрашавал владичеството му, освен може би Йохан Блейк."

Целта е Токио 2020, където истинският пробив трябва да стане факт. В Америка си спомнят как едва на 18 г. е пропуснал квотата за Рио 2016 с някакви си 0.9 сек. Сега това няма как да се случи.

"Аз вече живея в мечтата си - казва усмихнатото хлапе в последното си интервю за USA Today. - Вижте ме, на 21 години съм, не работя някаква скучна и уморителна работа. Плащат ми, за да бягам бързо в кръг!". Чувството му за хумор е спечелило вече симпатиите на доайените в лекоатлетическото семейство. На събиранията около стартовете на Диамантената лига, Ноа е душа на компанията.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Запален фен на филмовата класика Star Wars, младият спринтьор влезе в заглавията през миналата година на старта в Доха (точно от Диамантената лига) през май. Бяга с чорапи, върху които бе изобразен култовият робот R2D2, а след победата размаха въображаем лазерен меч, за да я отпразнува.

От онзи ден нататък, традицията с чорапите стана вече запазена марка. Супергерои от The Incredibles, Power Rangers, Sonic the Hedgehog... винаги различни чорапи, винаги с любопитни герои по тях.

"Понякога хлапета ме атакуват през Инстаграм и ме питат с какво ще съм обут на следващото състезание - разказва Лайлс. - Страхотно е! Хората ходят на баскетболни мачове, защото някой забива, прави атракция, шоу. Искам и в атлетиката да е така."

Иска да бъде и новият Болт. Новата суперзвезда, която да превърне спринтовете на 100 м в най-чаканото събитие на една Олимпиада. Както бе в продължение на повече от десетилетие, когато на пистата излизаше Светкавицата от Ямайка.