Петкратната олимпийска шампионка Дана Волмър ще прекрати плувната си кариера след държавното първенство през тази седмица, съобщи американката. Тя претърпя операция в сърдечната област като тийнейджър, но спечели злато на олимпийските игри през 2004-а и счупи световния рекорд на 100 метра бътърфлай осем години по-късно.

"През годините спортът и животът бяха равнопоставени за мен. Съчетавах ги умело и това са спомени, които са безценни за мен, но вече идват дни, в които ежедневните задачи изискват много по-голяма част от вниманието ми. Тази седмица аз ще прекратя кариерата си. Националният шампионат ще бъде последното ми състезание", написа тя в личния си блог.

31-годишната Волмър беше най-младата състезателка на олимпийските квалификации в САЩ през 2000-та година, а четири по-късно беше част и от отбора. В Атина тя спечели злато със световен рекорд на щафетата на 200 метра свободен стил, а през 2012-а заслужи титли на 100 метра бътърфлай и щафетите на 100 метра съчетано плуване и 200 метра свободен стил.

Тя плува в Рио само 18 месеца след първото си раждане и спечели по един медал от всяка смес, включително злато в щафетата на 100 метра съчетано плуване.

В посланието си към феновете Волмър обясни, че през кариерата си е преминала през много трудни моменти, сред които физически затруднения, безпокойство, депресия и множество контузии. Тя добави, че и като по-млада е обмисляла оттегляне от плуването, но се радва, че не го е направила.

Волмър, която в миналото е изразявала намерение да плува и в Токио, роди за втори път през 2017-а година и се завърна в басейна миналия ноември, но от този момент насам е почти постоянно контузена.

"Не загърбвам мечтата си, а започвам да следвам една изцяло нова. Натъжена съм от това, че трябва да затворя тази глава в живота ми, но го правя с цялото си сърце", добави Волмър.