След 22 години и 674 мача за първия тим, Андрес Иниеста се сбогуба с "Барселона".

Последният му мач бе изключително емоционален, а феновете на тима го изпратиха подобаващо.

Десетки футболни легенди от цял свят изразиха възхищението си към Иниеста, това, направи и Шави със специално писмо.

Цели 13 сезона, двамата играха рамо до рамо, като бяха в основата на най-успешното десетилетие в историята на "Барселона".

Шави напусна клуба преди три години, а сега дойде ред и на Иниеста да го стори.

Снимка: Getty Images

Ето и писмото на неговия съотборник и приятел:

"Винаги ще помня първия миг, в който видях Андрес да играе. Казаха ми: Шави, в юношите има едно невероятно момче, казват, че прилича на теб и ще бъде невероятен играч.

Реших да го гледам и тогава си казах: Той въобще не е като мен, дриблира, преминава покрай противниците, играе на няколко позиции, той е изключителен.

От юношеските си години, Андрес е артист. Играе невероятно с тялото. Има умението да елиминира противника си с тяло, още преди да е докоснал топката.

Да го гледаш как е играе е магическо. Нещата, които си представяш извън терена, той ги прави по време на мач.

Той имаше невероятна връзка с всички съотборници. Играеше с високо вдигната глава и не губеше топката. Неща, които учехме в продължение на години в Ла Масия, но той ги можеше от самото начало.

Без никакво съмнение, Андрес е най-талантливият футболист в историята на Испания. Талантът му е неизмерим.

Снимка: Getty Images

А говорейки за човека, просто не знам от къде да започна. Той е чудесен, във всички отношения. Пример за останалите. Лидер на терена, винаги иска топката, а знаете ли колко важно е това? Когато други искат да са далеч от нея в напечените моменти, Андрес е там и я иска.

Съотборниците му го боготворят. Това показва каква личност е той.

Тих, но истински лидер.

Той бе перфектният партньор на терена. Андрес, Меси, Бускетс, с тях бе лесно да се играе. Винаги когато ставаше напечено, Андрес изскачаше отнякъде. Сякаш казваше: Хей, ето ме, тук съм.

За всичките години на терена, почти не сме си казали и дума. Разбирахме се с поглед, с езика на тялото.

Безброй пъти по време на мач съм го гледал и съм се питал: Как за бога направи това? Някои негови действия изглеждаха невъзможни. Дрибъл, асистенция, скорост. Нямаше значение дали е в средата или на крилот - истински маестро.

Хората си мислеха, че не е силен физически, но когато заставаше с тяло, бе невъзможно да му се отнеме топката.

Снимка: Getty Images

Андрес е като ангел пазител. Той може да бъде сравнен с Икер Касияс. Другите нямат това специално нещо. Да спасят отбора, да вкарат решителния гол.

Ако изгледате отново онзи финал в Южна Африка, ше разберете, че просто нямаше как друг освен Андрес да вкара гола, който ни направи Световни шампиони.

Спомням си, когато казаха, че не можем да играем един до друг на терена. Били сме еднакви. Напротив, имах нужда точно от човек като него.

На терена той се преобразяваше, бе невероятен. Да владее топката бе естественото му състояние, когато не го правеше се натъжаваше.

Сега, когато съм далеч от елитния футбол, все повече осъзнавам колко невероятен е Андрес.

Когато си тръгне съм сигурен, че също ще разбере думите ми. Спечелил е всичко, играейки повече от невероятно, уважавал е всички и светът му се възхищава. Тръгва си по начина, по който трябва да го направи.

Никой не би казал и една лоша дума за него. Много скоро ще осъзнае какво точно е постигнал в кариерата си и какво е означалото всичко. Ще покаже на всички, че отново са сгрешили за него, но точно това е Андрес".