Най-бързият човек на планетата - Юсеин Болт, вече три години е далеч от пистата. Ямайският спринтьор се оттегли от професионалния спорт след куп победи и рекорди.

След осем медала от олимпийски игри и 14 от световни първенства, той просто призна, че вече няма същата мотивация да продължава.

Болт потърси развитие във футбола, но претърпя неуспех, а днес просто се наслаждава на семейния живот и чака първата си Олимпиада като зрител.

Той даде интервю пред CNN, където говори за постиженията си и живота извън пистата след края на бляскавата спортна кариера.

"Олимпийските медали са това, което ме направи такова име в спорта. С тях успях да оставя следа.

Имам много постижения и рекорди, но златните медали от Олимпиада на 100 метра винаги ще са над всичко останало.

Естествено, че съм горд да бъда най-бързият човек на планетата и да държа рекорда. Мнението ми обаче е, че се иска много повече, за да спечелиш златото от три поредни Олимпиади.

Именно заради се гордея най-много с тези три постижения, те са постигнати в период от 8 години.

Може би заради това аз не се притеснявам особено, че един ден рекордът ми ще бъде подобрен. Вероятно няма да съм щастлив, но живея с мисълта, че просто ще се случи.

Трите ми медала от Олимпиада обаче винаги ще са в мен и на моето име, това няма как да бъде отнето.

След време всеки ще може да каже, че съм бивш световен рекордьор, заедно с още десетки мои колеги от миналото. Всъщност с това постижение и в момента се хвалят бивши спринтьори.

Никой обаче не може да се похвали с три поредни златни медала на 100 метра от Олимпиада. Това съм аз. И постижението си остава в историята.

До голяма степен и това бе определящо за начина ми на подготовка. Всичко бе насочено към Олимпиадите, не ме интересуваше дали в четирите години между тях изобщо ще спечеля нещо и дали ще поставя рекорд. Да, аз печелех почти винаги, но никога успехът не е бил на всяка цена в по-скромните състезания".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Болт винаги е бил известен, че за разлика от повечето си колеги не спазва строга диета, дори и преди състезания. Той дори шокира преди време, когато разкри, че по време на Олимпиадата в Пекин е изял 1000 пилешки хапки от "Макдоналдс" за 10 дни.

Заради тези му навици неговият екип твърдеше, че две години след отказването си, Болт ще качи доста килограми, но това така и не се случи.

"Да, хванах се на бас с треньорите си, но те така и не си платиха. Започнаха да увъртат, когато видяха, че две години по-късно аз отново съм във форма.

Определено не бяха доволни от начина, по който изглеждам.

Моята философия винаги е била, че упражненията са това, което те поддържа във форма, те винаги могат да компенсират броя калории и приетата храна.

Не мислете, че не се интересувам от правилно хранене и здравословен начин. Правя го най-вече заради семейството си, но в активните години умах нужда от енергия, независимо във формата на какава храна я приемах".

За разлика от много свои колеги, Болт призна, че се наслаждава на живота извън пистата и състезанията изобщо не му липсват.

"Различно е и доста интересно за мен. Представете си, но това е първата Олимпиада от почти 20 години, за която не се готвя като атлет.

За първи път ще гледам просто като фен, искам да съм на трибуните и да се наслаждавам.

Не само леката атлетика. Плуване, футбол, баскетбол. Искам да се насладя на игрите като един истински спортен фен.

Наистина не мога да каже кой ще ме замести като шампион, защото преживяхме доста странни месеци. Не всеки ще бъде на 100%. Ще видим и изненадващи състезатели, които ще изгреят в Токио. Именно заради това не мога да дам прогноза", сподели Болт.