Рафаел Надал спечели 14-ата си титла на "Ролан Гарос" в неделя и подхрани още надигащите се вече гласове турнирът да бъде прекръстен на "Надал Гарос". Това в кръга на шегата, но... 14 титли в Париж са нещо изумително.

В преследването на големите асове по трофеи от Големия шлем Рафа е първи с 22, а другите два елемента от тази "Света троица" на тениса за последните две декади - Роджър Федерер и Новак Джокович, остават с по 20.

В една друга класация обаче Надал е втори. И точно Ноле, с когото явно ще спорят за трона на "най" и в следващите години (стига здравето да им позволи), е пред него в списъка по трофеи от т.нар. Големи турнири.

В тази графа, определена от ATP, влизат Мейджър надпреварите - четирите от Големия шлем плюс деветте Мастърс 1000 и ATP финалите в края на календарната година. 14 състезания всеки сезон. Към тях се добавя и олимпийско злато на сингъл.

Номер едно по титли в тях е Джокович, който има 63 - 20 от Шлема, 38 в Мастърсите и 5 във Финалната надпревара.

Общо сърбинът е участвал на 206 надпревари от тази орбита, което прави победа на почти всеки трети от турнирите, в които е играл.

Подобна е статистиката и средностатистическия показател и на Надал - 59 трофея, от които 22 са в Големия шлем, 36 - в Мастърсите, 1 олимпийска титла от Пекин 2008, но не е печелил ATP финалите от 10 опита в тях. Общо е играл на 202 надпревари от категорията "Големи".

Снимка: AP/БТА

Трети остава Роджър Федерер с 54 победи в тези турнири - 20 в Шлема, 28 в сериите Мастърс 1000, шест на Финалните надпревари на ATP. И той, както и Новак Джокович, не успяха да добавят олимпийско злато на гърдите си към пребогатите визитки.

Маестро Федерер е играл обаче на цели 240 турнира от тази категория, което прави неговият процент на успеваемост доста по-нисък от този на Надал и Джокера.

Далеч назад са останалите в класацията, подчертавайки още веднъж очевидното - тримата асове от новото време са на своя собствена планета, що се отнася до доминация и успехи в играта.

Пийт Сампрас е четвърти с 30 титли (14 от Шлема, 5 от Финалите, 11 от Мастърс).

Пети е Андре Агаси (27), а шести - Анди Мъри с 14.

Никой друг тенисист в историята не е минавал дори 10 трофея от Мейджър надпреварите плюс олимпийските игри.

Снимка: Getty Images