Кралят се върна на своя трон! Рафаел Надал спечели любимия си "Ролан Гарос" за невероятния 14-и път в своята кариера.

В големия финал Матадора нямаше проблем и победи норвежеца Каспер Рууд с 6:3, 6:3, 6:0 за 2 часа и 18 минути, изнасяйки една от най-безпощадните лекции във финален мач от Шлема.

Така освен впечатляващите 14 титли от любимия си "Ролан Гарос", Надал вече има 22 трофея от Големия шлем, повеждайки с две отличия пред Новак Джокович и Роджър Федерер в голямата битка за "Най-велик в историята".

Наистина впечатляващо постижение на Краля на клея, който има актив от 14 победи в 14 финала на този корт, а като цяло статистика му на "Ролан Гарос" за всичките тези години е 106 победи и само три поражения.

Още по-впечатляващото в случая е, че Надал се бори с много тежка и нелечима травма. Костта на ходилото му е разцепена, болката по време на мачовете е брутална, заради което неслучайно Матадора заяви преди дни, че предпочита нов крак пред нова титла от Шлема.

Но дори и при тези обстоятелства, испанецът за последните две седмици показа, че просто червената настилка е територяита, на която никой не може да доближи нивото му. Днес в тази ситуация на жертва бе Каспер Рууд, който трябва да бъде щастлив, че достигна първия си финал от Шлема. По време на битката за титлата норвежецът обаче нямаше какво толкова да направи - срещу себе си имаше машина.

Шампионска продукция за Матадора, белязана от сет на нула и 11 поредни спечели гейма, а след това представяне мнозина се запитаха, дали няма да е последното за него на подобно ниво.

Снимка: Getty images

Иначе мачът започна с бързо 2:0 за Надал, но две неочаквани двойни грешки в третия гейм позволи на Рууд да върне един пробив и поне за малко за завърже интригата в сета.

Надал обаче реагира светкавично. Испанецът отново проби в следващия гейм, поведе с 3:1, а след това без проблеми и само с четири загубени точки на свое подаване, успя да спечели сета с 6:3.

Снимка: Getty images

В началото на втория сет Надал изпусна три точки за пробив, за които си плати в четвъртия гейм, когато Рууд успя да пробие и да поведе с 3:1.

Ситуацията много напомняше на пробива на норвежеца от предишния сет, защото и тук в основата се оказаха две двойни грешки на Матадора.

За миг се появиха индикации, че Рууд може и да помечтае за нещо повече в сета, но ентусиазмът на норвежеца бе спрян със светкавичен рибрейк.

Освен, че върна пробива, Рафа Надал спечели и всеки един гейм до края на сета. Пет поредни части, три от които пробиви, му донесоха ново 6:3.

Снимка: Getty images

Серията продължи и в третия сет, който трябва да признаем, бе доста тъжна за гледане картинка.

Рафа Надал сложи "геврек" на Рууд, който още с началото на сета тотално се бе примирил, че няма какво повече да стори срещу своя идол.

Говорим за убийствена серия от 11 поредни гейма, които Надал спечели не къде да е, но на финал в Шлема.

Но защо да се изненадваме. Това е тенисистът, който във финал от Шлема е правил "геврек" на Федерер и Джокович, защо да не го направи и срещу Каспер Рууд.

Какъв начин само да подпечаташ своето величие в света на тениса.

А дори и след 14 титли от този турнир на сметката си, Рафа Надал отново не успя да сдържи своите сълзи след последната точка.

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images