Бащата на Новак Джокович - Сърджан, говори пред bTV за проблемите на своя син в Австралия.

Сагата с Ноле в Мелбърн е водеща новина в света в последните дни, а както винаги, Сърджан не пести нищо, когато говори за своя син.

Бащата на световния №1 с тениса е известен с това, че рядко мери думите си и казва това, което мисли, без да се съобразява особено. В последните дни той не спираше да изкарва сина си жертва на заговор, като намесваше политиката, както и едва ли не някаква зла световна конспирация.

Пред bTV той запази същия тон, че едва ли не третира нации като българи и сърби като втора ръка хора.

Той стигна по-далеч и заяви, че тази седмица Новак Джокович е отворил очите на 30 милиона австалийци, живеещи в робство в последните две години.

"Какво мислиш ти, братко мой, българино? Дали мислиш, че и ние сме поне толкова достойни, колкото швейцарците, испанците, англичаните, или германците? Дали и ние сме наистина толкова достойни, дали струваме поне, колкото тях? Питам те? Не сме ли и ние хора, както всички останали? Защо така се държат с нас? На света има повече от 7 милиарда души, защо ние от Източна Европа, от Балканите, от Близкия Изток или от Русия да бъдем по-маловажни като личности?

Трябва да имаме своята чест, да отстояваме себе си и убежденията си, да имаме свое право на глас. Имаме право да кажем гласно и ясно името си и това, в което вярваме. Именно това в момента прави Новак. И това породи към него омраза в Австралия. Цели две години, 30 милиона души в тази държава бяха в робство, бяха в затвор. И накрая отиде при тях Новак Джокович, който им каза: я излезте, я спрете да пускате армията по къщите си и спрете да позволявате да ви арестуват, защото някой от вас отказва да се ваксинира. Не искам да навлизам по-дълбоко в тази тема, но ваксинирането е лично човешко право на избор!

Очаквам Новак да играе тенис и да си свърши работата. Точно това, заради което е отишъл в Австралия. Очаквам след 20 дни, когато се завърне в родината ни като победител, тук да го посрещнат над един милион щастливи и горди наши сънародници.

Австралийските политици би трябвало да се срамуват от себе си, да се срамуват от държанието си дотук спрямо моето дете. Искам тези хора тепърва да се срамуват дълго и истински от стореното от тях и от това, което продължават да опитват да направят. Защо просто не му казаха: Новак Джокович, не си прави труда да идваш тук, няма да бъдеш допуснат. И тогава всичко щеше да бъде наред. А те какво направиха с него? Закараха го там, малтретираха го с часове на летището, затвориха го в една стая, взеха му абсолютно всички вещи, включително и мобилния телефон, и в продължение на часове не му дадоха да се обади дори на адвокатите си! Най-големите престъпници, убийците, всички имат право на защита, а на сина ми дори това право му беше отнето", сподели Сърджан.