Новак Джокович вече се настройва за Мастърс турнира в Мадрид от 24 април, където е поставен като №1 и, естествено, е един от фаворитите.

Но сезонът дотук не издава огромни шансове за сърбина да спечели трофея в испанската столица, който е вдигал 3 пъти в кариерата си. Но дори да стигне до финала там, това ще се случи в първите дни на месец май. А до него Ноле ще навърти първите четири месеца от календарната година, без да е играл в последен мач от турнир.

До месец май без финал - кога е било това?

Е, било е. През 2018-а Джокович не стигна финал в ATP тура чак до месец юни, когато загуби в двубоя за титлата от Марин Чилич в Куинс, на трева.

Това е единственият случай от 18 сезона, в който след първите четири месеца на годината, нито веднъж не сме видяли сърбина на финал. Невероятно, нали?

През 2006-а започва големият поход към триумфите на 18-годишният Ноле. В онзи сезон той играе първите си три финала в тура (2 спечелени е 1 загубен), но все след месец юни. И от тогава, чак до въпросната 2018-а, няма такъв случай - да е минала 1/3 от годината, а Джокера да не е бил в мач за някой трофей.

От 2007 г., когато играе четири финала до април, чак до 2023-а, такова нещо не се е случвало. С едно изключение.

Разликата между 2018-а и 2024-а обаче е, че преди 6 години Ноле се появи на старта на сезона с травма. Имаше проблем в лакътя и не бе играл от "Уимбълдън 2017" - цели шест месеца. На Откритото първенство на Австралия през януари отпадна още в четвъртия кръг от корееца Чун. Това бе изненадващо, но след турнира Новак се подложи на операция заради травмата, като обясни - тя продължава да го мъчи.

Завърна се за Мастърсите в Индиан Уелс и Маями през март и април, но отпадна рано и в двата. На клей в Монте Карло игра три мача, преди да отпадне, но обяви, че най-после играе без болка и скоро ще влезе във форма.

Не стана веднага обаче - преди "Ролан Гарос" беше вече №22 в ранглистата, което бе най-ниското му класиране от 2006-а. Със сезона на трева обаче всичко си дойде на мястото, като машината заработи на пълни обороти.

Загуби финала в Куинс, първи за годината. После спечели "Уимбълдън", US Open, както и Мастърс турнирите в Синсинати и Шанхай. Загуби финала на надпреварата от категория 1000 в Париж, както и Финалите в Лондон, пак на последния мач. Седем финала за годината, въпреки че първият дойде чак през юни на тревата в Куинс.

Сега ситуацията още не е толкова "страшна" - само четири месеца на старта на сезона "суша". Но я няма и причината, която донесе онази от 2018-а. Защото не е известно Новак да е контузен. А друга такава година, в който до месец май той не е достигал финал, няма от тийнейджърските му сезони на пробив в елита.