Новината, че най-добрата румънска тенисистка Симона Халеп е хваната с допинг шокира света на тениса в последната седмица.

Бившата №1 даде положителна проба за веществото Роксадустат, което е в забранителния списък на Световната антидопингова агенция WADA.

Халеп коментира, че започва битка за изчистване на името си и че никога не би взела допинг.

Подобно становище изрази легендата на тениса и коментатор на Евроспорт Матс Виландер. Шведът изрази подкрепата си за румънката и каза, че няма как тя съзнателно да е взимала забранени вещества.

"В момента и съчувствам с цялото си сърце. Не я познавам напълно, но съм гледал нейните мачове през всичките тези години и съм я интервюирал няколко пъти. Мога да ви уверя, че от всички играчи, на които съм попадал, тя е от тези, при които няма никаква вероятност да е взимала допинг съзнателно. Невъзможно е.

Симона каза, че иска да изчисти името си. Няма как да знаем какво се е случило. Понякога откриваш неясно вещество в тялото си, което не знаеш как е попаднало. Не мога да си представя, че има професионален атлет, който не знае кое е позволено и кое забранено.

Според мен е станала някаква грешка. Симона е страхотен атлет и човек, и сърцето ми е с нея. Надявам се да изчисти името си, защото искам да я гледам на корта отново. Имайки предвид духа, който показва там, според мен е невинна", заяви седемкратният шампион в Шлема.

Евентуално дълго наказание за 31- годишната Халеп би било много неприятно за развитието на кариерата й, още повече, че наскоро тя мислеше да се отказва. Завърна се силна през тази година и впечатли с титли в Мелбърн и Торонто, както и полуфинал на "Уимбълдън".