Бившият украински тенисист Серхий Стаховски критикува позицията на Рафаел Надал, който смята, че отстраняването на руските и беларуски тенисисти от "Уимбълдън" е нечестно.

"Моля, кажете ми честно ли е, че украинските тенисисти не могат да се завърнат у дома? Честно ли е украинските деца да не могат да играят тенис? Честно ли е, че украинците умират?", попита задочно Стаховски Надал в Туитър.

Испанецът каза наскоро преди турнира в Мадрид, че санкциите срещу спортистите от Русия и Беларус са "много нечестни", защото войната не е по вина на играчите.

Забраната на руснаци и беларуси да участват на тазгодишното издание на "Уимбълдън" и на други турнири във Великобритания е наложена, за да се попречи на Русия да използва евентуалните успехи на спортистите си като пропаганда.

Решението бе критикувано не само от Надал, но и от много други тенисисти, сред които и световният номер 1 Новак Джокович, Анди Мъри, великата американка Били Джийн Кинг.

Руските и беларуските тенисисти сред които номер 2 в света в момента Даниил Медведев и бившата номер 1 при жените Виктория Азаренка могат да участват в другите турнири под неутрален флаг.