Сър Анди Мъри, британската гордост в тениса, се изказа против решението на "Уимбълдън" да остави извън турнира руските и беларуските играчи.

Мнението на бившия №1 в света и най-ярко име в този спорт за британците за последните поне 5 десетилетия, идва като изненада на Острова. Но не и за колегите му - Мъри никога не е бил с "течението" и е имал свое виждане за нещата, което не спестява да произнесе на глас.

"Несправедливо е - коментира сър Анди в Мадрид, където участва на Мастърс надпреварата на клей. - Не подкрепям такива действия.

Първо, намесата на правителството и препоръките от тях към организаторите на "Уимбълдън" изобщо не помагат в такива ситуации. Второ - чувствам се ужасно за колегите ми, руснаци или беларуси.

Освен това имаше и вариант да ги карат да подписват декларация, че са против действията на Кремъл и управляващия режим там. Вие разбирате ли колко сериозно е това, семействата им живеят в Русия, какво ще означава това за тези хора? Не мисля, че някой би се чувствал комфортно да го направи.

Това не е правилният начин. Говоря и с руски тенисисти, и с украински. Чувствам се глупаво, че има наказани да не играят. От друга страна се чувствам ужасно за тези, които загиват в тази война. Хората от "Уимбълдън" не са в лесна ситуация, и това го разбирам. Просто не усещам това решение като правилно."

Същевременно в Мадрид говори и Рафа Надал, друг бивш №1 в света и актуалният първенец по титли от Големия шлем. Суперзвездата се завръща след контузия.

"Решението на "Уимбълдън" е нечестно - това е думата - каза Рафа. - Играчите нямат никаква вина за това, което се случва в Украйна. Трябва да обсъдим заедно какво да предприемем, но не можем да не защитим колегите си.

Разбира се, тенисът не е най-важен и не е особено значим при случващото се, при това, че хора губят живота си. Но трябва да опитаме поне в спорта да има някакъв здрав разум."

Актуалният №1 в света Новак Джокович също изрази несъгласие с решението от Лондон и го нарече "дискриминационно".

"Уимбълдън" започва на 27 юни.