Британският спортен министър Найджъл Хъдълстоун потвърди и пред парламента в Лондон, че ще настоява на тенис турнира "Уимбълдън" да не бъдат допуснати играчи от Русия, Беларус и всяка държава, която подкрепя действията на президента от Кремъл Владимир Путин.

Още преди седмица Хъдълстоун обяви, че иска Даниил Медведев - тогава №1 в света при мъжете, да бъде отстранен от надпреварата, която е трета поред за сезона в Големия шлем.

Медведев в момента лекува травма, но ще бъде готов да играе на "Уимбълдън", който започва на 27 юни.

"Асоциациите на тенисистите приеха, че всеки състезател от тези държави може да играе, ако няма знамето на страната си до името - каза министърът. - Но това не се отнася за турнирите от Шлема, където организаторите имат свободата да наложат своите правила.

Имахме няколко разговора с хората от Ол Инглънд Клъб (стопанин на "Уимбълдън" от над век - б.а.). - Те са категорични, че няма как да допуснат руснаци или състезатели от държава, която подкрепя Путин."

Ситуацията е до голяма степен абсурдна - Даниил игра на двата турнира в Щатите през изминалия месец - в Индиън Уелс и Маями.

Никой от техните организаторите дори не загатна, че има проблем с това.

Нито една друга държава не е заявила желание досега да отстрани от надпреварата си руските или беларуските тенисисти, освен Великобритания в лицето на нейния спортен министър.