Новак Джокович е в списъка за участие на Мастърс турнира в Индиън Уелс, който започва на 7 март. Той е петкратен шампион в Калифорния, но не е ясно дали ще има шанс за шеста титла през тази година.

И за тази надпревара ще му трябва доказателство, че е ваксиниран срещу Covid-19. А той поне до средата на януари със сигурност нямаше такова, както бе потвърдено от документите на австралийския съд насред скандала с Новак в Мелбърн. Тогава той също бе в списъка за участие, влезе в Австралия с издадено разрешение за изключение от организаторите на Australian open, но властите в страната го депортираха.

В САЩ казусът ще е сходен, ако Ноле не се е ваксинирал междувременно (няма никаква информация по тази тема нито в Сърбия, нито в световните медии, нито пък от самия тенисист).

Няма проблем от страна на ATP той да играе в Калифорния, нито пък в Маями по-късно през март на другия турнир от категория 1000 зад Океана. Но американските закони по темата са ясни:

В страната може да влети със самолет за временно пребиваване само напълно ваксиниран човек. Ако сте американски гражданин или постоянно живущ в Щатите, или пък влизате там с имигрантска виза, изключения са възможни.

Не, и ако кацате за временен престо - а такъв ще е случаят с Джокович, ако тръгне за участие на Индиън Уелс и Маями.

Организаторите и на двата турнира вече обявиха, че сърбинът е добре дошъл за участие. Точно, както беше и в Мелбърн.

Но думата имат властите и проблемът ще дойде, когато Новак кацне на американско летище. Разбира се, при условие, че няма промяна във ваксинационния му статус до тогава.