Решението на "Уимбълдън" да забрани участието на тенисисти бързо си навлече сериозни критики.

Първите дойдоха от най-високо ниво - от АТР. Професионалният мъжки тенис тур категорично отказа да се поддаде на обществения натиск преди почти два месеца, когато всички спортове започнаха да изхвърлят отбори и атлети от Русия и Беларус.

Тогава заедно с WTA, от АТР единствено отнеха флаговете и националните символи на тенисистите от Русия и Беларус, но категорично обявиха, че няма да забранят участието им в различните турнири.

Именно заради това решението на "Уимбълдън" предизвика гневна реакция от страна на АТР, откъдето определиха това за дискриминация.

"Категорично осъдихме инвазията в Украйна, но нашият спорт се гордее с това, че е изграден на принципите на заслугите и справедливостта.

Играчите са отделни личности, които са си заслужили мястото на това ниво с много усилия и лишения. Именно заради това вярваме, че решението за изключване на състезатели от Русия и Беларус освен несправедливо, е и опасен прецедент.

Това е дискриминация на база националност. Според нашия договор с "Уимбълдън", единственият критерий при подбор на участниците е техният ранкинг, не паспортът им", пишеше в официалното изявление на АТР.

Темата нямаше как да подмине и световния №1 Новак Джокович, койот в последните месеци също е сред най-дискриминираните тенисисти от турнирите, но не заради националността му, а заради отказа му да се ваксинира.

Той също застана на страната на колегите си и определи решението за безумно.

"Винаги ще исъждам войната, няма как да подкрепя нещо такова. На Балканите сме имали много войни в най-новата си история.

Не мога обаче да подкрепя решението на Уимбълдън. Мисля, че подобно нещо е безумно. Играчите нямат общо с тази война, всяка намеса на политика в спорта ще има много лоши последствия", сподели Ноле.

Снимка: Getty images