Настоящият сезон на червени кортове в тениса освен че е изключително интересен, предлага и битка за първото място в световната ранглиста.

След триумфа си на Australian Open Новак Джокович за пореден път в своята кариера окупира това място, но сега Карлос Алкарас е само на пет точки зад него - 6770 срещу 6775.

Защитите на титлите на Алкарас в Барселона и Мадрид го направиха съвсем заслужен претендент за първата позиция, като тя не му е чужда, защото той я притежаваше от септември миналата година до края на турнира в Мелбърн в началото на тази.

Сега Мастърсът в Рим и "Ролан Гарос" се явяват като много важни надпревари в битката за лидерската позиция, но те далеч не дават ранен старт за Джокович и Алкарас.

Тенисистът от Мурсия определено е играчът в по-добра форма и той ще опита да се превърне по още един параграф в наследник на Надал с титла на клея в Париж. При евентуален негов провал обаче Даниил Медведев ще има шанс да се докопа до лидерската позиция в таблицата.

Джокович е актуалният шампион в Рим, което означава, че няма право на грешки. Ако сърбинът отпадне рано в италианската столица, то той най-вероятно ще отстъпи първата позиция.

В Рим Алкарас и Медведев нямат точки за защитаване. След тази надпревара Медведев няма как да е първи в света, но ако стигне до финалните фази и на "Ролан Гарос", възможността е голяма.