Новак Джокович е шампион от Australian Open за десети път, а радостта на сърбина след общо 22-ия му трофей от Шлема бе една от най-емоционалните, която сме виждали от него.

Ноле завоюва трофея напълно заслужено, не само заради победата с 3:0 сета над Стефанос Циципас във финала, но и заради представянето си през целия турнир.

След победната точка сърбинът поздрави своя опонент и съдията, както повелява тенис етикетът, а след това се затича и с кочи в бокса с хората от своя щаб.

Там бе майка му Дияна, треньорът му Горан Иванишевич, както и други негови близки, с изключение на баща му Сърджан, който предпочете да наблюдава мача от хотелската си стая заради скандала, който снимката му с руски флаг предизвика.

ГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК >>>

Още веднага в сълзите на Ноле се появиха сълзи, а дори и при връщането си на корта, когато седна на своята скамейка, сърбинът не успя да се сдържи и отново зарида.

Сълзи на облекчение след една от най-трудните за него години и след един турнир, предминал под знака на контузия в лявото бедро.

Снимка: Getty images

Самият той след мача каза, че само най-близките му знаят през какво е преминал през последните 4-5 седмици, а именно заради трудностите този успех е може би най-ценният му.

Освен това емоционалният Ноле даде за пример финала между сърбин и грък, призовавайки всяко дете по света да не спира да мечтае, независимо откъде идва.

"Поздравления за Стефанос. На корта сме съперници, но извън него се уважаваме и подкрепяме. Той направи страхотен турнир, но загуби след невероятна битка. Убеден съм, че това не е последният ти финал в Шлема, има много време пред теб.

Ние идваме от две малки държави без тенис традиции, без тенисисти, достигали върха на тениса. Мисля, че посланието към всички млади играчи по света, които ни гледат е, че трябва да мечтаят, защото всичко е възможно.

Не позволявайте някой да отнеме мечтата ви, независимо откъде идвате. Колкото повече трудности и предизвикателства имате в детството, толкова по-силен ставаш.

Какво пътешествие беше само за моето семейство и екипа ми. Не приемам нищо за даденост, вие понасяте всички лоши неща на моя характер, но оценявам вашето търпение.

Не знам дали някога ще ми простите всичко, което ви причиних, но колкото и мой, този трофей е толкова и ваш.

Това издание бе едно от най-големите предизвикателства за мен, особено след случилото се преди година. Искам да благодаря на хората, които ме накараха да се чувствам добре дошъл. Има причина, че на този корт играя най-добрия си тенис.

Само моето семейство знае през какво преминах в последните 4-5 седмици, заради което тази победа е една от най-големите в моя живот", сподели Ноле.

Снимка: Getty images

Преди него може би най-тежката реч в кариерата си трябваше да произненсе загублият Стефанос Циципас, който не скри възхищението, което изпитва към днешния си опонент.

"Не знам какво да кажа. Това, което Новак постигна говори само за себе си. Поздравявам го, имаме сходен начин, по който израстнахме в тениса. Аз му се възхищавам и той ме прави по-добър тенисист.

Имах привилегията да играя интензивни начини, но срещу Новак е съвсем различно. Със сигурност е един от най-великите в нашия спорт.

Естествено, че съм разочарован, но аз съм пределно мотивиран да се върна и да работя. Да работя, за да сбъдна голямата си мечта, да изпълня своите цели.

Искам да благодаря на екипа си, но и на гръцките фенове, които всеки път ме карат да се чувствам у дома".

Снимка: Getty images