Арина Сабаленка най-после даде воля на емоциите си след седмица мълчание на "Ролан Гарос", където бе подложена на кръстосан разпит в началото на турнира за това подкрепя ли беларуския президент Александър Лукашенко.

Тенисистката видимо бе разочарована след победата си над Елина Свитолина от Украйна, която отказа да я поздрави на мрежата, за което френската публика мощно освирка украинката. След достигнатия полуфинал във вторник, Арина се завърна в залата за пресконференции, където не стъпваше от миналата седмица, ядосана от въпросите за политика.

И нареди монолог, в който се съдържаше много гняв.

"Не подкрепям войната - каза тенисистката. - Казвала съм го толкова много пъти, защо постоянно ме питате това. Не се ли интересувате и как се чувстваме ние, състезателите? Някой интересува ли се от моето психическо състояние и през какво минавам?

Казах го десетки пъти - не искам страната ми да бъде въвличана във военен конфликт, не подкрепям войната, а и точно в този момент не подкрепям и президента Лукашенко. Притискате ме постоянно, поставяте ме под напрежение, а аз съм тенисистка. Не искам да бъда в политиката, ако исках, нямаше да съм посветила живота си на спорта.

Никой не се интересува от това как се чувстваме ние, в тура. Интересува ви само да изкарате от нас думите, които искате да чуете.

За да не слагате повече такива в моята уста, затова дойдох тук.

Минах през много тежки ментални проблеми в последните месеци, като навсякъде ми се налага да говоря за политика, а не за тенис. Случващото се на корта не ми е приятно, защото ние сме делили всичко с тези момичета (украинските състезателки, които не поздравяват руски и беларуски съпернички след мачовете - б.р.) в последните години.

Приятелки сме, а сега се случва това... На никого не е приятно и ни се отразява."