Григор Димитров говори на пресконференция в София пред репортерите от българските медии в деня, в който с квалификационните мачове за почва турнирът Sofia Open. 

Надпреварата от ATP 250 е достатъчно силна, но присъствието на първата ни ракета и най-голяма спортна звезда в момента, придава допълнителен блясък на събитието. Григор не е играл у нас от 5 години.

"Винаги съм се радвал, когато съм на българска земя. Мисля за страната си постоянно, не само за публиката тук. И очаквам страхотна седмица с много добра публика - каза Димитров. - Всеки тенисист би искал една доза увеличение на пулса, една позитивна енергия в края на сезона.

Аз също опитвам да използвам позитивната енергия от феновете. Където и по света да играя, има българска подкрепа и винаги се чувствам много добре от това, и опитвам да я използвам.

Няма по-хубаво от това да играеш на родна земя, защото тук това усещане е особено силно, за което благодаря на хората.

И естествено си пожелавам още една неделя да прекарам тук (финалът е идната неделя - б.р.)."

Гришо отговори и на въпрос защо не сме го гледали от пет години в надпреварата в "Арена Армеец", след като я спечели през 2017-а:

Снимка: БТА

"Разбирам, че за турнира е много важно да участвам. Така се случват нещата в последните години, че турнирите са в странен график, програмите се променят. Имаше много промени през последните две-три години, всичко беше много деликатно. Всичко беше много различно като планиране."

Както и през 2017-а, брифингът му завърши със селфи с репортерите в залата, което Димитров сам предложи и изпълни с мобилния си телефон. И показа, че е в отлично настроение за мачовете.

Здравословното му състояние също е актуален въпрос, след като не бе в идеална кондиция на US Open, няколко пъти през годината страдаше от травми и пропусна турнира в Метц миналата седмица, за който бе заявил участие.

"В момента съм добре, а след турнира в Ню Йорк имах време за почивка и равносметка. Направих си пълни изследвания, за да видя дали съм във форма и в какво състояние. Исках да тренирам всеки ден и да се чувствам добре, но след US Open не бях в кондиция. Трябваше да съм максимално добре, а затова отказах и Метц, целта беше да съм сто процента готов за София."

Снимка: БТА

Темата с треньора след раздялата с Данте Ботини също нямаше как да бъде подмината и ето как я коментира първата ни ракета:

"Обмислям още вариантите за треньор, решението беше взето и продължавам напред без да бързам. Годината като цяло е добра, но очаквах малко повече от себе си в дадени моменти. Имаше контузии и проблеми, които пречеха, но това е тенисът.

В този спорт има всяка седмица турнири и понякога, когато изпуснеш седмица без тренировка, изоставаш и губиш форма. Не бързам с новия треньор."

Григор с удоволствие и усмивка говори за това какво е написал на Роджър Федерер около емоционалното сбогуване на Маестрото с тениса, което се случи в петък вечер в Лондон.

"Преди пусна снимката с него в Инстаграм, исках да напиша нещо. Но не знаех какво. Написах едно, изтрих го, после второ, трето. И се сетих, че той ми беше написал едно съобщение след онзи мач с Рафа в Австралия (2017-а - б.р.)...

Пазя си го, отворих го, изчетох го и оттам намерих думите."

За самия турнир Sofia Open и евентуалните най-трудни противници, Григор каза:

"Влизам мач за мач. Срещу когото и да играя, не е важно - искам да се насладя на играта и да играя добре. Срещу всички тези състезатели съм играл, срещу всеки съм печелил, губил... Не се притеснявам от никого."

Снимка: БТА