Жребият за новосформирания тенис турнир United Cup официално бе изтеглен.

Новата надпревара ще се проведе от 29 декември от 8 януари в Австралия, като ще бъде съставена от 18 смесени национални тима. Във всеки тим ще има по три или четири тенисисти от АТР и WTA, а сблъсъците ще се решават в пет мача - два мъжки, два женски и един на смесени двойки.

В жребия, който разпредели нациите в шест групи по три тима, останаха две незаети квоти, като шансът България да попадне там все още същестува.

Едната квота е на база ранкинга на първата ракета при мъжете, където наш представител разбира се е световният №28 Григор Димтиров.

До този момент чрез ранкинга на най-добрия си мъж в тениса място в турнира намериха Испания, Германия, Гърция, Норвегия и Великобритания, а страни като Сърбия и Канада остават извън надпреварата, защото първите им ракети просто не подадоха заявка.

Това отваря шанс за България, но в тази класация все още фигурира датчанинът Холгер Руне, който единствен остава пред Григор.

Отборът, който вземе тази АТР квота ще бъде в група с Гърция и Белгия.

Другата квота е на база комбиниран ранкинг, като там конкуренти на България са Казахстан и Китай. Освен Григор - №28, показателят се определя и от ранкинга на първата ни ракета при дамите - Виктория Томова, която е №90.

Тук Казахстан изглецда в най-добра позиция заради Елена Рибакина (№22) и Александър Бублик (№37), но желанието на Бублик да участва е под въпрос.

Китайците пък имат Джън Шуай при дамите - №24 както и Жижен Жан при мъжете - №98.

Ето и пълният жребий за турнира:

Група "А": Гърция, Белгия, квота АТР

Група "В": Полша, Швейцария, комбинирана квота

Група "С": САЩ, Германия, Чехия

Група "D": Испания, Австралия Великобритания

Група "Е": Италия, Бразилия, Норвегия

Група "F": Франция, Хърватия, Аржентина