Ник Кирьос играе тенис така, както всички отдавна знаем, че може, в последните няколко месеца.

Австралийският ексцентрик изглежда променен, говори като някой, който е различен от лошото момче и скандалджия, който пиеше след победа, играеше баскетбол с приятели вместо да тренира и никога не му е пукало на кое място е в ранглистата - при целия му неоспорим талант.

Той е на осминафинал на Мастърс турнира в Маями, където играе страхотно. Но освен това показва и нов, свеж имидж и поведение. Срещу Фабио Фонини тази нощ например изпълни желание на хлапе от публиката и прати сервис "отдолу", развеселявайки трибуните, противника и себе си. Това е позитивен Ник, а не онзи агресивен тип, който бълваше ругатни и мълнии по повод и без повод. Ето какво каза Ник по темата за физическата и менталната промяна при него, като сред тези, които говориха с него по темата в Маями бе и специалният човек на Dir.bg на турнира - Александър Даракчиев.

Физическа и кондиционна трансформация

През цялата минала година заради ограниченията не бях с физиотерапевта си по турнирите. Не бях с целия екип, а сам. Това се отрази. Също и травмата в коляното, разбира се - тя е хронична и трябва да се третира по определен начин. Сега отделям повече време на това.

НАЙ-ДОБРОТО ОТ КИРЬОС В МАЯМИ>>>

Направих силна предсезонна подготовка, отделих време във фитнеса, влязох в годината по правилния начин. Усещам, че се движа доста по-добре по корта. Поне по един час на ден отделям на коляното, за да съм сигурен, че е готово за тренировка. И на цялото тяло, разбира се. Сега мога да издържам на натоварванията и в два поредни мача за два дни, а това бе проблем преди.

Започнах да се събуждам без болки в коляното, а това е ново също. Очевидно правилната работа на физиотерапевта, както и програмата ми за кондиционна подготовка се отплащат.

Освен това живея по-здравословно, храня се по-разумно. Не, не съм оставил баскетбола, просто имам по-малко време за него.

Промяната в психиката и преодоляването на менталните проблеми

Винаги съм играл под напрежение добре, нямам проблеми с важните точки и напрегнатите моменти на корта. Но сега се чувствам отлично и на корта, и извън него. Психически се чувствам "чист", нямам проблем ментално, в мир съм със себе си.

И намирам по-лесно мотивация в тениса. Всичко това е част от промяната при мен.

Ако мога да кажа така - бях на тъмни места, вероятно на всекиго от вас се е случвало.

Изкарах малко време с Марди Фиш в Ню Йорк, както и с Ейми Лънди, журналистка от подкаста "TennisConnected". И двамата са имали подобни изживявания в живота си, споделих с тях и намерих нова мотивация да се преборя. Минах през много труден период, бях негативен към всичко, имах проблеми в отношенията си с хората, със семейството ми. Имах проблем със себе си.

Сега се оглеждам наоколо - имам прекрасен екип с мен на турнирите, страхотна приятелка, както и най-близките ми приятели винаги край мен. Това е моят момент, чувствам се в хармония със себе си. Дано продължи дълго, защото това е съмсем различно усещане.

Правил съм много грешки, но е излишно да губя време, за да се самосъжалявам или да размишлявам твърде много над тях. Искам да съм позитивен и да гледам напред. Искам да съм пример за млади хора и за деца, които гледат тенис.

Това нямаше как да стане с моето отношение и поведение преди.

Няма друго решение, освен ти да предприемеш нещо. Всеки трябва да поправи тези неща сам за себе си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Променената амбиция в тениса и мисли ли за №1?

Не мисля много напред. Играя ден за ден, мач за мач, турнир за турнир. Никога не е било най-голямата ми цел да печеля титли и да съм номер едно в ранглистата. В началото, когато влизах в тура, исках да покажа на хората, че и с моя начин на игра можеш да се състезаваш в елита. Направих го.

Сега се гледам в огледалоо и се питам - наистина ли си ОК с това да не печелиш турнири, да не си в топ 10? Да, променил съм амбициите си, но все още смятам, че това не е най-важното нещо на света. Загубих близки хора през годините, които няма как да върна. Видях майка ми в болница... На фона на тези неща, не е кой знае какво за мен, ако загубя един тенис мач. И да, вероятно няма да стана номер едно, но това не значи, че не обичам да побеждавам. Естествено, че затова играя. Но няма да се самобичувам, ако загубя един мач.

Тенисът е спорт, в който традициите са голяма работа. Но днес и тенис културата се променя. Горд съм, че аз направих нещо, за да променя имиджа на тенисистите.

ВСИЧКО ЗА МАСТЪРС ТУРНИРА В МАЯМИ С БОГАТО ВИДЕОСЪДЪРЖАНИЕ>>>

Снимка: Getty images