Решението "Ролан Гарос" да бъде отменен за септември хвана доста хора в тениса неподготвени.

Въпросната мярка е взета без организаторите на френския турнир да събеседват с ATP, WTA или играчите. Новините шокираха замесените и може да доведат до сериозни скандали сред професионалистите, каквито вече се зараждат.

Планът на организаторите е "Ролан Гарос" да се проведе седмица след друг турнир от Големия шлем - US Open. По този начин френската надпревара влиза в графика на много турнири, сред които и българският Sofia Open, на който ще участва Григор Димитров.

В този диапазон е и турнирът Laver Cup, чиито приходи отиват на сметката на Роджър Федерер. Швейцарецът така или иначе нямаше да играе на "Ролан Гарос", но на турнира си той кани много от големите играчи във формат Европа срещу света. Недоволството срещу решението за "Ролан Гарос" тепърва ще се разпалва.

Най-големият проблем обаче е друг. Играчите имат право да са недоволни, тъй като за една седмица трябва да се приспособят от твърдия корт в Ню Йорк към клея в Париж. От шлем на шлем. Това освен, че е много трудна задача, е опасен експеримент, който би довел неизменно до контузии. Да не говорим, че времето в Париж през септември почти винаги е студено, ветровито и като цяло неблагоприятно за тенис на открито. А думите "клей" и "вятър" в едно изречение водят до прах в очите в буквалния смисъл.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Периодът с коронавирус, ако не друго, учи хората да се обединят и да работят в синхрон срещу заразата. В същото време организаторите на "Ролан Гарос" вземат важно самосиндикално решение, което изненадва дори световната тенис асоциация. В случая французите гледат единствено и само своя личен интерес. Това не е преувеличено.

При условия, в които коронавирусът може да не бъде заличен до месец май, в Париж намериха прозорец от две седмици през септември, който да използват. Това решение обърква сметките на турнирите по това време, при които вече се публикуват изявления, че ще се търси защита на техния интерес.

В случая на "Ролан Гарос" ценното не е самият турнир от Големия шлем, а играчите, които участват в него - както по начало е и в четирите големи надпревари. Точно за това организаторите е задължително да се съветват с тях.

При евентуален бойкот на Рафа Надал (12-кратен шампион), Новак Джокович и Доминик Тийм, интересът към френския турнир ще падне драстично, както и приходите за организаторите. Подобен бойкот далеч не е изключен и за такъв вече усилено се говори. Във извънредни времена като днешните се взимат и извънредни решения.

Снимка: Официален сайт

Що се отнася до българския интерес, ето какво е становището на Sofia Open: "Уважаеми приятели на тениса. Наясно сме със съобщението на Френската федерация по тенис относно пренасрочването на "Ролан Гарос" заради настоящата пандемия от коронавируса и очакваме АТР - ръководния орган на Тура, за становище по темата. ATP разглежда това разместване, води дискусия с WTA, ITF и другите турнири от "Големия шлем", с които работи в тясно сътрудничество, и планира да излезе с официална позиция в близките дни".

Твърде рано е да се вземе окончателно решение дали турнирът в София ще има друга дата или ще бъде отменен за тази година. Неяснотите около справянето с коронавируса още са твърде много. Сега идва ролята на ATP и WTA, които или ще подкрепят французите, или ще ударят по масата.