Олимпийските власти в Косов са се свързали с Международния олимпийски комитет с искане да бъде започнато дисциплинарно производство срещу Новак Джокович. Обвинението към Джокера е свързано с действията му след победата в първия кръг на "Ролан Гарос", когато Ноле остави политическо послание на камерата, което гласеше "Косово е сърцето на Сърбия".

Рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем стори това в същия ден, в който 30 миротворци от НАТО бяха ранени в сблъсъци със сръбски протестиращи в косовския гард Звечан, където бащата на Джокович, Сърджан, е израснал.

По официална информация на сръбските власти, общо 52 протестиращи са били наранени по време на безредиците. Позицията на западните ни съседи гласи, че всичко се е случило, след като сръбското мнозинство в северния косовски град е бойкотирало местните избори и властта е била взета от албански кмет.

"За пореден път Новак Джокович промотира пропагандата на сръбските националисти, използвайки платформата на спорта", заяви Исмет Красники, президент на олимпийския комитет на Косово. Шефът добави, че подобни изказвания от таква публична личност директно вдигат напрежението между двете страни и призова за дисциплинарни мерки спрямо Ноле от страна на МОК.

Спортният министър на Франция също взе отношение по темата. Амели Удеа-Кастера заяви, че посланието на Джокович е "непирстойно" и не подхожда на спорта.

Сърбинът, който преследва титла №23 от Големия шлем заяви, че няма да крие пристрастията и позициите си.

В момента НАТО има 4000 войници в Косово и от организацията заяивха, че ще изпратят още 700, за да предотвратят насилието и напрежението.