Елена Рибакина се класира за втория си финал в Големия шлем, след като надделя със 7:6(4), 6:3 над Виктория Азаренка в полуфиналите на Australian Open. Мачът продължи час и 43 минути.

23-годишната рускиня, която се състезава за Казахстан, отново показа, че се намира в страхотна форма и има всички шансове да повтори миналогодишния си триумф, тогава на "Уимбълдън". По този начин лиши Азаренка от евентуална трета титла в турнира.

Елена спечели много оспорван първи сет, в който водеше с пробив аванс при 5:3 и изпусна сетбол преди да бъде изравнена. Стигна се до тайбрек, в който поведе с 5:2 точки и загуби следващите две, но на сервис на съперничката успя да вземе частта след 7:4 точки.

Вторият сет също беше много качествен. Рибакина проби за 2:1, а при 3:1 изпусна две възможности да направи аванса си още по-убедителен. Това обаче се случи за 5:2. Азаренка постигна рибрейк, но отново се провали на свой сервис, за да приключи мача при 3:6.

Рибакина впечатли с 9 аса и много добра игра на втория сервис на съперничката си. Във въпросните точки Вика спечели само 22% от разиграванията.

Тенисистката на Казахстан отново не изневери на себе си и не показа почти никакви емоции след края на мача. Ледената й психика може да й помогне на финала срещу Арина Сабаленка (Беларус) или Магда Линет (Полша).

Снимка: Getty Images