Димитър Кузманов даде интервю пред сайта на турнира Sofia Open, след като стана ясно, че турнирът ще се проведе и през тази година. Надпреварата ще е от 26 септември в "Арена Армеец", а втората ни ракета говори за предстоящата надпревара в България, но и за участието му на квалификациите за US Open.

"Продължавам да следвам мечтите си с третото последователно участие - след "Уимбълдън" и "Ролан Гарос", сега и в Ню Йорк - каза българинът. Много съм щастлив, че успях да го постигна доста преди началото на турнира. В предишните два случая попадах буквално в предходния ден, тъй като бях в листата на чакащите. Но сега си извоювах правото да бъда приет директно в квалификациите, което ми дава спокойствие.

Кузманов ще замине за САЩ още днес, за да има време да се аклиматизира и подготви. US Open стартира на 30 август, но квалификациите започват няколко дни по-рано.

"Сигурен съм, че ще бъда много по-спокоен, тъй като на първите си два турнира от "Големия шлем" бях много емоционален. Напълно нормално, при положение че цял живот се бориш точно за това - каза в интервюто Мико. - В дебютните стъпки на такъв форум е напълно човешко един спортист да изпитва по-силни емоции. Много съм щастлив. Пожелавам си първа победа в турнир от Големия шлем. Поосле - да направя четири от четири в турнирите от Шлема, тъй като не съм участвал в Австралия."

Мико коментира и значимостта на Sofia Open за българския тенис, а и за него самия:

"Чудесна новина за българския спорт, за българския тенис е, че предстои шестото издание на Sofia Open. Много съм щастлив, тъй като това носи много дивиденти. Още повече в тази трудна година с предизвикателства за организацията, с мерките заради коронавируса - радвам се, че турнирът в София отново ще се проведе.

Надявам се, разбира се, ситуацията да е възможно най-благоприятна - да дойдат много хора, които са зажаднели за спорт. Да подкрепят мен, да подкрепят всички български участници и световни звезди, които със сигурност ще дойдат да участват на турнира.

Може би тук е моментът да поздравя Българската федерация по тенис, всички от организационния екип за това, че се борят и успяват да направят така, че турнирът в България да продължи да се провежда. Много е трудно да се задържи такъв турнир. Българските фенове трябва да се чувстват късметлии, че имат възможност да наблюдават елита на световния тенис у нас.

На всеки турнир, на който отида, всеки, който ме види, ме свързва именно със Sofia Open. Това показва, че турнирът е добре промотиран и добре организиран. Наистина, всички имат голямо желание да дойдат и да участват. Затова и всяка година турнирът е толкова силен. Много трудно се попада в квалификациите, камо ли в основната схема."