Международният олимпийски комитет (МОК) покани общо осем руски тенисисти и Арина Сабаленка и Виктория Азаренка от Беларус за участие на Олимпийските игри в Париж това лято. Те трябва да играят под неутрален флаг във френската столица, съобщава агенция АП, цитирана от БТА.

Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Карен Хачанов и Роман Сафиулин, както и Дария Касаткина, Людмила Самсонова, Екатерина Александрова и Мира Андреева ще имат възможност да участват в турнира, който ще се проведе на кортовете на "Ролан Гарос".

Двукратната шампионка от Откритото първенство на Австралия Сабаленка обяви, че пропуска олимпийските игри, за да избегне завръщането на клей веднага след края на сезона на трева, приключващ с "Уимбълдън". Андрей Рубльов е посочил здравословни причини при предварителния си отказ да играе в Париж.

Олимпийските игри във Франция ще се проведат през юли и август.

Тенисистите от Русия и Баларус са проверявани подробно за връзки с военните или службите за сигурност в двете държави след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година. Русия и Беларус вече са изключени от участие в отборните спортове на Игрите.

Виктория Азаренка също е двукратна победителка от Откритото първенство на Австралия, докато Даниил Медведев заема пето място в световната ранглиста.