Рафаел Надал говори пред испански медии след завръщането в Мадрид, където до дни ще получи и кралски почести за 14-ата си титла на "Ролан Гарос". Рафа я спечели в неделя след финал срещу норвежеца Каспер Рууд.

Пред репортерите на кратка пресконференция, 22-кратният шампион в Големия шлем сподели детайли около травмата му, победата във Франция, както и прогнозата му за следващите месеци. Ето избрано от казаното от испанския ас:

Може ли някой друг да спечели 14 титли на "Ролан Гарос"

"Казвате, че е невъзможно? Не мисля така... Аз го направих, може да го направи и друг. Разбира се, необходимо е много фактори и обстоятелства да се напаснат. Трудно ще бъде, но в никакъв случай невъзможно.

Много неща се промениха от 2005-а и първата ми титла в Париж, до днес. Кариерата ми, за щастие, се оказа дълга. Най-важното е, че продължавам да съм мотивиран.

Доста от играчите практикуваха дълги години класически клей тенис. Сега от топ тенисистите го прави само Рууд. Останалите са променили стила си на тази настилка. Вероятно е необходимо да се развиваш..."

Календарен, годишен Голям шлем - възможен ли е, след като вече спечели в Австралия и Париж

"Пълна лудост е да мисля за това. И да бях здрав, пак би било лудост.

Видяхте през миналата година, че Джокович бе много близо, но и той не успя. А никой друг не го е правил от Род Лейвър... Ако дори само успея да играя на следващите два турнира - "Уимбълдън" и US Open, пак ще съм доволен. Не мисля за това да ги печеля."

Снимка: Getty Images

Старата ракета

"Спечелих турнира със старата ракета, да. Оставих новата, която бе изработена за мен този сезон и, с която играх преди "Ролан Гарос". Ще я взема пак за следващите турнири, но в Париж играх със старата. Установихме с щаба ми, че тя ми дава по-голям контрол на тази настилка и в тези условия. Тя е по-тежка - 1,35 килограма. Новата е 1,30 кг.

Спортно-технически тази титла е една от най-големите за мен. Заради играчите, които победих по пътя към нея и състоянието, в което бях аз по време на тези две седмици и половина."

За преследването по титли в Шлема (сега са 22-20-20 в негова полза срещу Федерер и Джокович)

"Всичко може да се случи и в тази класация. В момента аз имам с две повече от Новак и Роджър, но съм убеден, че Джокович е в най-добра позиция да завърши като номер едно по този показател. Той няма физически проблеми, продължава да играе на много високо ниво и може би има най-много години пред себе си.

От Федерер винаги можеш да очакваш нещо специално, но той е извън корта вече прекалено дълго време и знам, че няма да му е лесно да се върне. Особено на 40-годишна възраст.

Честно казано, тази надпревара не ме интересуваше и когато бяхме равни по титли, не ме интересува и сега. Искам само да мога да продължа да играя."

Как се чувства с травмата

"Не спя добре. Не мога, кракът ме боли много. След близо три седмици на болкоуспокояващи, които приемах в Париж, сега болката се завърна и тялото реагира.

Трудно е. Но нямам други физически проблеми след дълия турнир, нямам мускулни болки, преумора или нещо друго.

От тази седмица ще опитаме ново лечение на крака ми, нещо напълно различно. Да видим... И като видим ефекта, ще решим какво ще правим нататък."

Снимка: Getty images