Григор Димитров влезе в кратък списък с играчи, които могат да победят на клей Рафаел Надал - нещо, което в момента изглежда почти невъзможно.

Испанецът мачка наред на любимата си настилка и през 2018 г., като вече спечели титлите в Монте Карло и Барселона.

На полуфинал в Княжеството победи и Григор, който оказа съпротива само в първия сет на полуфиналния им сблъсък.

Авторитетната медия ESPN опита да анализира кой би могъл да разбие хегемонията на Рафа на червено, като нареди няколко имена, които имат потенциала да го сторят.

Снимка: Getty Images

Александър Зверев

За сезони 2017 и 2018 г. е със 17 победи и 4 поражения на клей, а срещу Надал - 0 успеха и 3 загуби. Само на 21 години той върви нагоре в ранглистата и има всички предпоставки да се противопостави на Рафа. Страхотен сервис, огромен разтег на ръцете и брилянтен ретур, както и възможности да атакува директно и да търси уинъри, а не да играе дълги разигравания. Преди две седмици Надал го прегази в Монте Карло с 6:1, 6:1. Но очевидно тук има потенциал на някакъв етап Зверев да повали Краля.

Марин Чилич

За този и миналия сезон е 16-5 на клей, а срещу Надал балансът му е 2-5. Има две победи, което само по себе си е впечатляващо. Но и двете не са на червено, а на бързите и твърди настилки в Пекин и Мелбърн. Хърватинът може да се противопостави на всекиго, затова е и в този списък. Но уточняваме - клей не е неговата настилка.

Григор Димитров

Скромното му постижение от 9-5 за този и миналия сезон на тази настилка, както и притеснителният му общ баланс от 1-11 срещу Надал при срещите им, едва ли дава аргумент защо го включваме.

И все пак... По време на мача им в Монте Карло, телевизионният коментатор каза: "Няма как с бекхенд с една ръка, ако играеш с дясната, да биеш Надал на клей.". Каквото и да значи това, Григор не би се радвал да го чуе, защото този удар е голямата му гордост. Не му стига малко търпение и дребни детайли, изключително важни за играта на тази настилка. Но е заплаха.

Снимка: Getty Images

Хуан Мартин дел Потро

На клей е 7-3 за тази и миналата година, а в общите мачове срещу Надал - 5-9. Никога не е за отписване, дори срещу Рафа и Роджър Федерер. Проблемът е, че китките му са голяма въпросителна, дали ще са здрави и може ли Делпо да изкара сезона без големи почивки?

Доминик Тийм

Страхотните 24 победи за 2017-а и 2018 г. на клей говорят, че имаме специалист на тази настилка. Срещу Рафа не се предава, има 2 успеха, като именно Тийм е последният човек, който го е побеждавал на червено - в Рим преди година.

Това е човекът, който може да направи изненада някъде по пътя към титлата на "Ролан Гарос", въпреки че в Монте Карло не убеди в това.