Когато през лятото на 1981 г. Джон Макенроу пристигна с няколко сака екипировка и тонове арогантност в багажа си в Лондон, той имаше две цели.

Първата бе да спечели "шибания "Уимбълдън" след загубата година по-рано от Бьорн Борг в драматичния финал.

Втората - да спре "шибания Борг" да вземе шестата си поредна титла на свещената трева на класическата надпревара. Извинете речника ни, но използваме цитати от самия автор, формулирал така стратегията.

Британската преса вече е лепнала на американския тенисист етикет "Суперсприхав лигльо", след като неговите изблици са неизменна част от мачовете.

Но едновременно с това публиката си го харесва - поне никога не е скучно с този ярък, различен американец.

А и е отличен играч.

Embed from Getty Images

На 22 юни 1981 г. Макенроу излиза срещу Том Гъликсън в мач от първия кръг на "Уимбълдън" без да подозира, че датата и срещата ще влязат във фолклора и историята на тениса завинаги. Не заради невероятната игра на Джон или Том. А заради ОНАЗИ фраза и монолог.

Макенроу сервира при 15:15 в третия гейм (1-1), когато началният му удар бе даден в аут. Той се приближи с лека походка към мрежата, погледна към мястото, където според него е паднала топката и изстреля:

"Извинявай. Това не може да е сериозно! Не може да си сериозен, човече! Вдигна се прахоляк от линията, как така аут!?

Целият стадион видя, че е вътре! Всеки тук наоколо видя, че топката е вътре. Как можеш да я дадеш аут!? Той (сочи с ракетата към Гъликсън) се оттегля към другото поле, и той знае, че топката е добра.

Как не я видя? Вие, хора, сте дъното на света!"

Гласът му вдигаше октавите и накрая американецът направо крещеше към арбитъра на стола Едуард Джеймс. Онзи издържа стоически.

Embed from Getty Images

Поне до след няколко минути, когато следва истинска клоунада. Макенроу чупи ракетата си в земята, след което с най-спокоен тон съдията му казва: "Използвате ракетата си не по предназначение, мистър Макенроу".

Това влудява Джон.

"Ти пък си некомпетентен глупак, ти си обида за цялата планета", отвръща той.

Джеймс не изпуска нервите си, просто отсъжда наказателна точка срещу държащия се гаменски американец. Публиката аплодира и това решение, но се забавлява и с монолога на Макенроу. Той решава да се възползва от правото си да поиска смяна на арбитъра, който се обажда по телефон на супервайзор на турнира.

Човекът идва с огромна радиостанция в ръка (говорим за 1981 г., все пак) и изслушва двете страни - тенисист и арбитър.

Embed from Getty Images

В това време Гъликсън се е подпрял до тях на мрежата и гледа с изумление.

Джон си иска точка в актива, защото още първата топка не е била аут. Едуард Джеймс си настоява, че точка има, но в актива на съперника му заради поведението на Макенроу.

В това време телевизионните повторения показват, че играчът е прав - сервисът му е очевидно на линията. Въпреки това печели съдията. Глоба от 1500 долара след мача допълва тежкия следобед на Макенроу.

Той бие със 7:6, 7:5, 6:3, за да продължи във втория кръг.

Нататък го чакат мексиканецът Раул Рамирес, американците Робърт Лутц и Стан Смит, Йохан Крийк (Южна Африка), Род Фроули (Австралия) и на финала - Бьорн Борг. Джон печели всички мачове и вдига първата си титла на "Уимбълдън" две седмици след изригването срещу Гъликсън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Целите са изпълнени, а любимецът на кортовете в Южен Лондон е победен.

В протест срещу поведението му обаче, супервайзорите, арбитрите и други хора от екипа на "Уимбълдън" отказват да направят шампиона почетен член на All England Club - нещо, което е традиция от началото на турнира. Макенроу е първият, който не получава тази чест.

Той пък, 22-годишен наперен бунтар от Щатите, бойкотира официалната шампионска вечеря.

"You cannot be serious" - фразата, изречена за старт на монолога, става част от фолклора на тениса. И много повече от това.

Тя влиза в скечове на комици, телевизионни реклами, слогани на компании.

Самият Джон Макенроу озаглавява така автобиографията си.

През 2010-а във Великобритания имаше анкета с над 5000 участници за най-паметен момент в историята на "Уимбълдън". Познайте кой спечели.

Естествено - "You cannot be serious", в изпълнение на неподражаемия Макенроу.