Нов проблем може да застане между Новак Джокович и защитата на титлата му на Australian open.

След като във вторник сърбинът получи "медицинско изключение" от организаторите да участва на турнира, който започва на 17 януари, сега се оказва, че той трябва да докаже солидна медицинска причина да не се ваксинира и пред граничните власти в страната.

Те ще решават независимо от организаторите на тенис надпреварата дали да бъде допуснат в Австралия.

Министърът на вътрешните работи на страната Карън Андрюс, която е и отговорник за граничните власти, излезе с официално съобщение по случая.

"Нито един човек, който пристига у нас като част от турнира по тенис в Мелбърн, няма да получи специално отношение или да влезе в Австралия, ако не покрива изискванията на мерките в пандемичната обстановка - се казва в обръщението. - Карантинните условия за пристигащите с международни полети в провинция Виктория са ясни и ще бъдат спазени. Включително и за хора без задължителната ваксинация.

От 15 декември насам тези, които имат виза и са напълно ваксинирани, нямат нужда от допълнително разрешение за пътуване от и към Виктория, както и от карантина. Останалите ще трябва да представят приемливо доказателство за причината да не бъдат имунизирани. Граничен контрол гарантира, че ще бъдат спазени всички изисквания и мерки."

Дали това означава, че драмата не е свършила...?

Ще разберем в рамките на днешния ден, тъй като Джокович вече е на път за Австралия. И вариантите очевидно са два - да влезе или да не влезе в страната.