Новак Джокович обяви, че голяма част от спонсорите му са били принудени да го изоставят, след като депортацията от Австралия в началото на годината. Тогава той не получи шанс да влезе в страната и да участва на Australian Open, защото не е ваксиниран.

"Част от спонсорите ми бяха принудени да ме изоставят, за да изпълняват официалната наложена политика, която беше в подкрепа на ваксинацията", каза сърбинът.

Все пак е имало компании, които са останали зад него, независимо от факта, че той защитава непопулярна позиция. Световният №1 им благодари за смелостта. Оказа се, че срещу тях е имало огромен медиен натиск, за да се откажат от подкрепата си за звездата.

"Благодарен съм на Lacoste, Head, Asics, защото те останаха с мен и ме подкрепиха в този труден момент. Отношението на Lacoste беше чудесно. Имах възможност да разговарям лично с изпълнителния директор на компанията. Той се отнесе с разбиране към ситуацията и позицията ми.

В качеството си на глобален посланик съм важен за компанията, но в същото време за тях не е било никак лесно да заемат моята страна. Казаха ми, че били поставени на натиск от страна на медиите, както и от техни клиенти, които не били доволни от това, че партньорството ни продължава. Винаги ще има предизвикателства, но ръководството на Lacoste направи добър избор", сподели Джокович.

Световният №1 коментира и влиянието на медиите, които взеха най-голямо участие в демонизирането на личността му.

"Понякога ми се иска пресконференциите да са кратки с обикновени въпроси. От друга страна, ако има интересни и важни теми, винаги се възползвам от възможността да изразя мнението си. Това е свободата на словото. Хора от екипа ми ме съветват да не го правя толкова често. Може би понякога аз се забърквам по-дълбоко в нещата, а не трябва, но просто това е моята природа", каза Джокович.

Автомобилният гигнат "Пежо", както и технологичната компания "UKG" прекратиха спонсорството си с Джокович, след създалата се ситуация в Австралия.