Новата надежда на руския тенис се казва Алина Корнеева, макар момичето да е още само на 15 години.

Родената през 2007 година тенисистка спечели Australian Open при девойките, както и "Ролан Гарос" преди два дни. По този начин тя изравни постижение на Магдалена Малеева, която беше последната девойка, спечелила двата турнира един след друг. Случи се през 1990 година.

Корнеева навършва 16 години през следващата седмица, а тенис специалистите се питат дали това не е нов суперталант.

До момента доказателствата за нещо подобно не са малко, тъй като е много трудна задача да спечелиш два поредни турнира от Шлема. Три в един сезон имат само Маги Малеева през 1990-а и Наташа Зверева през 1987-а. По три общо в опън ерата имат още Мартина Хингис и Анастасия Павлюченкова

С две пък не могат да се похвалят нито Ига Швьонтек, нито Ашли Барти, нито пък Кори Гоф. Трите звезди на съвремения тенис имат по една спечелена в периода си като девойки.

Снимка: Getty Images

В париж Корнеева стигна до титлата след труден двусетов финал срещу Лусиана Перес Алкорон със 7:6, 6:3. Това й донесе място в топ 350 на женския професионален тенис. Освен това рускинята игра и финал на двойки с японката Сара Саито, който загубиха от американски тандем.

Корнеева обаче още не се цели в професионалистите.

"Планирам да играя още при девойките. Засега ми разрешават да играя на 12 професионални турнира. Ще се опитам да комбинирам по някакъв начин. Целта ми е да играя още в Големия шлем при девойките, но и да се пробвам в квалификациите на женския US Open", споделя младата рускиня.

Тя вече бива сравнявана с другия суперталант на руския тенис - Мира Андреева, която едва на 16 достигна третия кръг на "Ролан Гарос" при жените.

"Не искам да съм като нея. Аз съм Алина Корнеева, а не Мира Андреева. Много съм радостна за нейните резултати. Тя ги заслужава, защото работи много здраво. В момента не мисля за нея, а за втората си титла от Големия шлем", сподели Корнеева.