Младият Пьотр Нестеров донесе първата българска победа в тазгодишното издание на тенис турнира Sofia Open.

В дебюта си на ниво АТР, 19-годишният Нестеров победи със 7:6, 6:4 италианеца Салваторе Карузо в мач от първия квалификационен кръг на турнира.

Нестеров влезе в квалификациите с "уалд кард" като един от най-ярките ни таланти, но и от позицията на световен №884, без какъвто и да е опит на подобно ниво. А срещу себе си той имаше доста по-опитен състезател. 29-годишният Салваторе Карузо в бивш член на топ 100, с доста опит в световния тур и 11 участия на турнири от Шлема.

Но на корта това нямаше никакво значение. Нестеров показа страхотен тенис в продължилия 2 часа и 16 минути мач и напълно заслужено постигна победата.

Очевидно притеснен, той започна мача сковано, допусна пробив още в първия гейм и ударите му не се получаваха по най-добрия начин. При изоставане от 2:4 Нестеров трябваше да спасява шест брейкбола, но се справи геройски, а сякаш това бе преломният момент в мача.

След него младият българин повярва, че може да псотигне нещо, заигра доста агресивно и с настроение, като гейм по-късно върна пробива и изравни до 4:4. А точката, с която го направи бе просто магическа.

И макар Карузо отново да проби и да сервираше за сета при 5:4, Несторов не се предаде, върна пробива и прати сета в тайбрек, който спечели със 7:4.

Снимка: БТА

На корта бе видимо, как с всяка следваща точка българинът играе с все по-голямо самочувствие. Той проби още в откриващия гейм на втория сет, а това в крайна сметка му бе достатъчно, за да спечели тази част с 6:4.

Така Пьотр Нестеров намери място във втория кръг на квалификациите, като утре ще се бори за място в основната схема срещу шведа Драгош Николае Мадараш, който е №292 в света.

Снимка: Dir.bg