Седемкратният шампион от Големия шлем Матс Виландер смята, че Новак Джокович може и да е спечелил последната си титла от Шлема.

Шведът, който в момента се изявява като анализатор за “Евроспорт”, изрази мнение, че решението на австралийския съд да депортира сръбската звезда може да промени историята на спорта завинаги.

Джокович, който е №1 в света, се оказа с отнета виза, след като не успя да даде нужните доказателства, с които да получи медицинско изключение и да играе на Australian Open без да е ваксиниран.

“Изненадан съм, а също така съм и шокиран. Както и малко изтощен, защото не спирам да слушам за случващото се вече седмица. Отдавам дължимото на Новак за това, че все пак се опита, но същевременно знаеше какви са възможностите, защото бе наясно с правилата и това, че трябва да бъде ваксиниран. Но трябва да помислим и за останалите играчи. Те са ваксинирани и спазват всичко”, каза Виландер.

“Дали намирам решението за честно? Мисля, че е честно, защото милиони хора по света умират от COVID-19 и през голяма част от времето Австралия бе в пълен локдаун. Австралийците са премазани вече както психически, така и физически. Както всички друго. В крайна сметка Новак опита всичко по силите си”, продължи той.

Ноле трябваше да играе в понеделник срещу сънародника си Миомир Кецманович, но сега ще трябва да чака най-рано до “Ролан Гарос”, за да преследва своята титла №21 от Големия шлем.

Френският министър на спорта Роксана Марачинеану вече заяви, че Джокович ще може да играе в Париж, без значение от ваксинационния му статут.

“Съдията, който взе решението, трябва да е наясно, че може би променя историята на нашия спорт. Не мога да си представя състоянието на Новак в момента, а освен това говорим за любимият му турнир. Има девет титли тук. И гони рекордните 21. Това беше големият му шанс да изпревари Роджър и Рафа. Сега вероятността и тримата да завършат с по 20 наистина е голяма”, смята още шведът.

Той също така говори за вероятността да има нов №1 в света, след като не е ясно дали Джокович ще бъде допускан навсякъде и дали в крайна сметка пък няма да се ваксинира?

“Кариерата му е на ръба и може би ще му се наложи да направи нещо, което не му се харесва и не му се иска да прави”, обобщи ситуацията Виландер.