С четвъртата си титла на US Open Рафаел Надал се доближи само на една зад рекордьора Роджър Федерер в Големия шлем, като вече има 19.

Матадора вече води с три на Новак Джокович, който има 16, но е с една година по-възрастен и изглежда по-уязвим що се отнася до фактора с контузиите.

Рафа обаче има пред себе си "Ролан Гарос", където изглежда абониран победител и по-скоро е очаквано поне да изравни Федерер. Най-малкото, защото е с пет години по-млад.

Маестрото можеше да не е под заплаха, ако си беше реализирал един от двата мачбола в епичния финал с Джокера на "Уимбълдън". След това и Григор Димитров го спря към нова титла в Шлема.

  Australian Open "Ролан Гарос" "Уимбълдън" US Open
Федерер (38 г.), 20 титли 6 8 5
Надал (33 г.), 19 титли 1 12 2 4
Джокович (32 г.), 16 титли 7 1 5 3

В нито един от големите четири турнира до края на кариерата си Федерер няма да бъде посочван като фаворит. Точно заради скорошните си "провали" и възрастта.

От друга страна триумфът на Надал срещу Медведев показа, че си остава опасен на всички настилки. Освен триумф на "Ролан Гарос" може да очакваме и друга титла в шлема догодина.

Само че Джокович едва ли мисли така. Три тили в последните две години за сърбина го върнаха в надпреварата за най-велик играч в тази категория.

Серията от поредни победи на голямата тройка в Шлема набъбна на 12 с триумфа на Рафа. Пет от купите са за него, четири за Новак и три за Роджър в този период.

Рафа има солидно предимство пред сърбина, но не трябва да се забравя, че той е много уязвим и податлив на контузии. Това ще изиграе също своята роля в следващите години.

Но кой ще завърши като абсолютен №1 ще знаем след вероятно около пет лета. Дайте своята прогноза в нашата анкета.