Драмите и скандалите в дамската схема на Ролан Гарос продължават, а всички те са на политическа основа и свързани с войната в Украйна.

В единия спектър са украинките и най-вече Елина Свитолина, която прави впечатляващо завръщане след раждане, а по пътя си към четвъртфиналите демонстративно отказа да се здрависва с руските си опонентки.

От другата страна е световната №2 - Арина Сабаленка от Беларус, която открито обяви бойкот на медиите след една доста странна предконференция след втория мач от турнира.

Тогава на традиционната пресконференция, която победителите, а и топ играчите при мъжете и жените са задължени да дават, Сабаленка бе бомбардирана с въпроси за Александър Лукашенко и предполагаемата нейна подкрепа към държавния лидер.

Естествено, тенисистката отказа да навлиза в политическата тематика, като очевидно не бе особено очарована от въпросите на журналистите. Наложи се прес отдела на "Ролан Гарос" да спира пресконференцията, като всичко това се случи само два след онзи мач срещу украинката Костюк, когато Сабаленка директно чу думите: "Не те мразя, но не те уважавам, всъщност никой не те уважава".

Тези събития направиха така, че световната №2, стартира своя бойкот срещу медиите.

Вчера тя победи американката Слоун Стивънс със 7:6, 6:4, а след това не се яви на официалната си пресконференция, която се смяташе за задължителна и всъщност е такава.

От "Ролан Гарос" обясниха, че Сабаленка е получила специално разрешение от организаторите и е било уважено нейното желание да няма пресконференция заради непрестанните въпроси, на теми далеч от тениса.

Сабаленка говори достатъчно изразително на корта, където все още няма загубен сет, а предстоящия сблъсък срещу Елина Свитолина ще бъде "горещ". Не само заради безспорните качества на двете тенисистки, но и заради политическия аспект, който е невъзможно да бъде подминат.