Трудните моменти за Арина Сабаленка на "Ролан Гарос" не спират, като макар световната №2 вече да записа две победи, новините около нея изобщо не са свързани с изявите й на корта.

В първия кръг без да има пряка вина, Сабаленка не получи ръкостискане от своята украинска съперничка Марта Костюк.

Тогава публиката изпрати с освирквания Костюк, но всички украинки в тура я подкрепиха, докато в същото време Сабаленка се оплака, че е жертва на ужасно отношение само заради факта, че е от Беларус.

Вчера световната №2 едва ли е имала негативно отношение от съперничка, защото победи своята сънародничка Ирина Шиманович, но проблемите за Сабаленка дойдоха на пресконференцията след това.

Тя бе обспипана от въпроси за лидера на Беларус - Александър Лукашенко.

На няколко пъти през годините Сабаленка е била обвинявана заради позитивното си отношение към Лукашенко, но вчера тя отказа да отговаря на въпросите.

Дори се наложи човек от организаторите да се намесва и да помоли журналистите да насочат въпросите си към тениса, а не към политиката.

Сред зададени на Сабаленка въпроси бяха:

"През 2020-а подписахте, че подкрепяте Лукашенко, когато неговият режим пребиваше протестиращи по улиците на Минск. След това път празнувахте Нова година с него, според вас нормално ли е потенциална №1 в тениса да подкрепя диктатор?"

"Казвате, че никой не подкрепя войната, но защо не застанахте си името си и да заявите, че Беларус трябва да спре с действията си спрямо Украйна?"

"Щом не отговаряте, за всички е ясно, че подкрепяте вашия лидер. Вие не сте малък човек, явно вече всичко ни се изясни".

На въпросите Сабаленка отказваше да отговаря и единствено заявяваше, че няма да коментира темата.