Третият Мастърс финал в кариерата на Гришо му донесе дългоочакваното завръщане сред най-добрите 10 на световната ранглиста.

Гришо победи Александър Зверев в три сета и ще играе на финал в Маями срещу Яник Синер, а независимо от неговия изход, от понеделник България отново ще има своя представител сред първите 10 на мъжкия тенис.

Ако не успее да спечели финала срещу Синер, който е с актив от 21 победи в 22 мача от началото на сезона, Григор Димитров ще бъде №9 в света при обновяването на ранглистата.

Това е първото му завръщане в топ 10 от октомври 2018-а.

Седмица по-късно Григор вече е №11 и това слага край на серията от 14 месеца непрестанно пребиваване сред най-добрите 10, включително и достигане до третото място в мъжкия тенис.

Последваха шест години на възходи и падения, включително и спад до 78-ото място през лятото на 2019-а, когато ситуацията в играта и резултатите на Григор бе потресаваща.

Но в последните моменти ставаме свидетели на истинско прераждане от родната звезда, като мнозина той дори е по-добър тенисист от онзи през 2017-а, спечелил финалния АТР Мастърс в Лондон.

Григор обаче показва страхотен тенис в последните месеци. Освен няколко победи над топ 5 играчи, от него видяхме полуфинал на Мастърса в Шанхай, финал на този в Париж, а сега и финал в Маями.

Всичко това донесе заслуженото завръщане в топ 10 на родния тенисист.

Ако Димитров извърви пътя в Маями докрай и вдигне титлата над главата си утре вечер, то от понеделник той ще бъде №7 в световната ранглиста.

При такъв сценарий пред него ще бъдат само Новак Джокович, Карлос Алкарас, Яник Синер, Даниил Медведев, Александър Зверев и Андрей Рубльов.

Ако спечели финала, то Гришо ще е записал победи над трима от гореспоменатите играчи само в рамките на 72 часа, като и тримата са представители на топ 5.

Освен завръщане в топ 10, Григор си гарантира и 585 000 долара от наградния фонд. Победителят освен с трофей ще си тръгне и с 1,1 милиона долара от Маями.

Снимка: Getty images