Отменянето на турнира в Индиън Уелс при мъжете и жените в тениса предизвика гневна реакция сред топ състезатели, но и шок в медиите зад Океана. Някои от тях го нарекоха "катастрофа" като спортно-технически и икономически ефект.

Раят на тениса - както наричат надпреварата, е считана за нещо като неофициален, пети турнир в Големия шлем. Това е възприятието сред играчите. За миналата година през комплекса в Калифорния в дните на турнира са минали 450 000 зрители, като 2020-а даваше надежди за още по-висока посещаемост. И това е много повече от тенис състезание - всеки от дните между 11-и и 22-ри март бе планиран с допълнително шоу, концерт или друга проява, която да предизвика голям интерес сред публиката.

Наградният фонд е 17 милиона долара, което е огромна сума дори за Мастърс надпревара и такава от ранг Премиум, както е при жените.

За местните ударът е голям. Икономическият "ефект" от надпреварата е огромен за долината Коачела, където е комплексът Индиън Уелс. Само за 2017 г. той се оценява на около 406 милиона долара. Стойностите за надпреварите в следващите години вероятно са дори по-високи.

Лари Елисън, който е петият най-богат човек на планетата според Forbes, е притежател на земята под комплекса и на самите съоръжения в Indian Wells Tennis Garden.

Той разви бизнеса в региона около тениса, инвестира много в инфраструктурата и рекламата на събитието, и го превърна в спектакъл от огромен калибър.

За състезателите това също е любим турнир. Да не говорим, че Елисън даде тон и в иновации - това е първата тенис надпревара, която осигури "ястребово око" на всеки от кортовете си.

Според "Ню Йорк Таймс", цялата тази "катастрофа" е била предотвратима, но експертите от местния медицински институт са дали препоръка за отменяне на турнира.

И то - след само един регистриран случай на заразен с вирус Covid-19 човек в района на долината Коачела (населението на местността е около 750 000 жители).

Остава разочарованието, че няма да гледаме надпреварата, в която най-силните играчи в света в момента (с изключение на оперирания Роджър Федерер) при мъжете и жените трябваше да мерят сили от сряда.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo