Силният и вече превърнал се в традиционен за календара на ATP турнир Sofia Open 2022 ще се проведе от 25 септември до 2 октомври в "Арена Армеец".

Елитът на световния тенис ще дойде отново в България за седмото издание на надпреварата от сериите ATP 250, дни, след като са минали емоциите от четвъртия за годината стожер от Големия шлем - US Open.

Състезанието в Ню Йорк завършва на 11 септември.

Този път и невероятната българска публика се завръща в залата, след като през 2020 година България бе сред малкото държави в света, които проведоха надпревара от тура след прекъсването на сезона заради пандемията.

През 2021-ва престижната традиция за страната ни продължи с тенис на най-високо ниво, но на феновете не бе разрешено да присъстват на спортни мероприятия и да се насладят на живо на шоуто на големите в тениса.

"Щастливи сме да обявим официално, че през 2022 г. ще се насладим на седмото поредно издание на Sofia Open. В България отново ще пристигнат едни от най-добрите тенисисти в света, които ще се борят за титлата в София.

Най-хубавото е, че прекрасната българска публика ще може отново да се докосне до магията им на живо. Ще бъде голямо удоволствие да приветстваме феновете отново в залата за Sofia Open 2022 - заяви Кей Годкхинди, турнирен директор на Sofia Open. - Благодарение на съвместните ни усилия с нашите партньори от Българската федерация по тенис турнирът в София се превърна в едно от най-очакваните спортни събития в България и в международен план.

През изминалите години Sofia Open изгради солидна репутация, привличайки едни от най-силните тенисисти в света. Доказателство са предишни шампиони в София като Роберто Баутиста Агут, Григор Димитров, Даниил Медведев и Яник Синер."

Президентът на федерацията Стефан Цветков също коментира официализирането на новината:

"За седма поредна година Sofia Open ще бъде лице на България по света. Превърнахме турнира в София в традиция в календара на ATP.

В света на тениса Sofia Open вече е марка. Но това не е само спортно събитие, гледано по целия свят. Това е и висококачествен продукт с огромен икономически ефект, който ние, организаторите от българска страна развиваме и налагаме. Sofia Open е мащабна позитивна реклама на България и нашата столица.

Международната телевизионна аудитория надхвърля 300 милиона зрители, а с медийните публикации чуждестранната аудитория е близо 1 милиард души.

Sofia Open е вдъхновение за българските деца. Sofia Open е изключителен шанс за настоящите тенис таланти на България да играят на родна земя в професионално събитието на ATP, да бъдат част от най-големите, да израстват и също да вдъхновяват следващото поколение. Но Sofia Open е най-вече подарък за феновете на тениса в България, това е турнир за хората, които обичат спорта, за огромния брой приятели на тениса. И най-хубавото през 2022 г. е, че българските фенове и звездите на световния тенис отново ще бъдат заедно.

Благодарим на Министерството на младежта и спорта и на държавата за съдействието да организираме успешно събитие от световна класа. Благодарности към притежателите на лиценза - Brandplus, че заедно пренасяме магията на световния тенис на българска земя. Предварително благодаря на всички бъдещи спонсори и партньори в реализацията на това хубаво предизвикателство. Вярваме, че ще получим нужната подкрепа за това световно събитие, рекламиращо България."