Световният №21 при мъжете Карен Хачанов и световната №15 при дамите Людмила Самсонова, отказаха участие на Олимпиадата в Париж.

Причината е, че двамата не искат да участват на игрите под неутрален флаг и без национални символи. Поне това е официално обявената информация от Руския олимпийски комитет.

Освен това потвърждение за участие в Париж все още не са дали Даниил Медведев и Андрей Рубльов, които са топ тенисистите на Русия. Докато Рубльов неофициално е обявил, че Олимпиадата не влиза в плановете му, то Медведев все още има шанс да се възползва от шанса си.

Към момента е ясно, че руският тенис ще бъде представляван от Роман Сафюлин и Екатерина Александрова, като предвид недоволството от състезаването под неутрален флаг, не е ясно дали страната ще може да разчита на най-добрите си представители в този спорт.

Разбира се, посочената от Хачанов и Самсонова причина има своите основания, но все пак е странна, защото в АТР и WTA тура руските и беларуските тенисисти също не могат да използват своите национални символи, а играят под неутрален флаг.

Въпреки това Хачанов и Самсонова си участват регулярно в професионалния тур, заради което мнозина заподозряха, че това може просто да се използва като извинение за пропускане на игрите в Париж.

На предишната Олимпиада в Токио руснаците отново трябваше да играят под неутрален флаг, но това не попречи да са №1 в общото класиране по медали в този спорт.

Финалът при смесените двойки бе изцяло руски, като тандемът на Андрей Рубльов и Анастасия Павлюченкова победи този на Аслан Карацев и Елена Веснина. Освен това самият Карен Хачанов стигна до голмия финал в Токио, където загуби от Александър Зверев и спечели сребро.

Тогава сребърният медалист също нямаше национални символи, но това не му пречеше да участва и да извърви целия път в турнира.