Елина Свитолина пише една от най-красивите тенис приказки в последните години, като макар да участва на "Уимбълдън" с "уайлд кард", украинката успя да достигне до полуфиналите.

Разбира се, Свитолина е добре познато име в тенис средите и бивша №3 в света, която вече е била на полуфинал на "Уимбълдън", но този път обстоятелствата са различни.

Украинката вече е майка. Тя роди преди девет месеца, завърна се на корта преди три, а "Уимбълдън" за нея бе просто начин да се завърне във форма, да усети тръпката отново да бъде на голямата сцена.

Но тя не просто участва, а крачи уверено към титлата, като нейната приказка не се дължи на щастливи обстоятелства, а на отстраняването на четири шампионки от Шлема.

Винъс Уилямс, София Кенин, Виктория Азаренка и Ига Швьонтек паднаха жертви на Свитолина, която пропусна планирания си концерт на Хари Стайлс във Виена, защото просто не очакваше да бъде в Лондон за втората седмица на "Уимбълдън".

След победата над световната №1 Ига Швьонтек, Свитолина сподели:

"Войната ме направи по-силна, най-вече ментално. Вече не приемам трудните ситуации на корта като трагедия, защото видях колко по-лоши неща има в живота.

Видях какво се случва в предишните мачове, колко малки деца гледат мачовете ми по телефоните в този труден за тях момент.

Това са нещата, които ме мотивират. Да, завръщането на върха е приятно, но това, че съм майка, а и войната, са нещата, които ме направиха различен човек.

Вече гледам доста различно на живота, много по-спокойна съм".

Снимка: Getty images