Женската тенис асоциация (WTA) уважава решението на украинките да не се ръкуват след мач с представителките на Русия и Беларус на "Уимбълдън" и смята това за лично решение на всяка спортистка, се казва в изявление на организацията.

"След няколко недоразумения на турнира "Уимбълдън", WTA би искала да изясни ръкостискането след мача. Поради продължаващите военни действия, WTA уважава позицията на украинските спортисти да нарушат традицията да се ръкуват със съперници от Русия и Беларус, тъй като това е лично решение на всеки. Феновете на тениса са едни от най-добрите в света и ние им благодарим за тяхната страст и отдаденост, както и за тяхното разбиране и уважение към спортистите", се казва в изявление на WTA, цитирано от БТА.

По-рано украинската тенисистка Елина Свитолина заяви, че международните тенис организации трябва официално да обявят отмяната на ръкостисканията между украински спортисти и представители на Русия и Беларус.

В неделя тя победи беларускинята Виктория Азаренка с 2:6, 6:4, 7:6(9), като след края на играта и двете състезателки веднага отидоха при съдията, за да се ръкуват с него. Някои от зрителите изпратиха с освирквания Азаренка, когато тя напускаше корта.

На пресконференция Виктория Азаренка каза, че не е чакала съперничката си на мрежата за ръкостискане в знак на уважение към решението й да не се ръкува със съперници от Русия и Беларус. Позицията на Азаренка беше подкрепена от руския тенисист и номер 3 в световната ранглиста Даниил Медведев. Номер 2 в класацията на WTA Арина Сабаленкa подкрепи предложението на Свитолина да се отменят ръкостисканията след мачовете на украинските тенисисти срещу съперници от двете държави.