Един от най-големите треньори в тениса - Тони Надал, гостува в София по покана на Българската федерация по тенис.

Човекът, който издигна Рафаел Надал на севтовния връх, стана посланик на турнира от категория ATP 250 в българската столица и дойде в нашата страна за първи път.

Срещна се с най-големите ни таланти и им даде ценни съвети, които не веднъж е слушал и Матадора. Тони остана впечатлен от гостоприемството и заяви, че очаква много силен турнир, който е безценен повод за децата ни да видят в действие някои от идолите си. Надпреварата ще се проведе от 3 до 10 февруари.

Екипът на Корнер се срещна с легендата и му зададе няколко любопитни въпроса:

Какъв е поводът на вашата визита и харесва ли ви тук?

- За мен е хубаво да съм свързан с тениса . Покани ме президентът на федерацията и е удоволствие да съм тук.

Кой ще спечели турнира в София?

- Трудно е да се каже, защото е пълен с невероятни играчи. Баутиста-Агут е много добър и победи Хачанов, който е №10. Циципас е сред най-добрите млади играч. В следващите години ще бъде на върха. Всеки един от тези може да стане победител.

Снимка: Lap.bg

Рафа може да срещне Григор на четвъртфиналите в Австралия. Толкова лесен за предвиждане ли е изхода на двубоя предвид доминацията на Рафаел в преките двубои?

- Не. Но първо трябва да спечелят своите мачове. Григор срещу Тиафо и Рафаел срещу Бердих. Ако денят дойде за такъв четвъртфинал, всеки знае, че ще е много труден мач и за двамата. Рафаел е бил много пъти Григор (11 пъти б.а.), но знам, че никога не е лесно да спечелиш срещу него. Винаги правят много добри мачове помежду си. За Рафа със сигурност ще е много трудно.

Кой е най-емоционалният двубой за вас като треньор на Рафа? Може би финалът на "Уимбълдън" през 2008-а срещу Федерер?

- Най-емоционалният бе той, защото Рафа спечели там за първи път. Спечели срещу Федерер и то на негово място. Мачът беше много дълъг и фантастичен. Валеше и беше много трудно за двамата. Но съм виждал и други емоционални мачове на Рафа - финала на US OPEN през 2013-а, както и полуфинала на "Ролан Гарос" през същата година. А и полуфинала в Австралия срещу Вердаско. Много са, но споменавам само победите на Рафаел, защото останалите не са емоционални за мен (смее се).

Често ли имахте пререкания с Рафаел и как се справяхте с тях?

Снимка: Lap.bg

- Много пъти съм му казвал неща, които не му харесва да чуе. Но съм негов чичо и треньор и той знае, че не правя нещата, така че да бъде щастлив, а да се подобрява. Често съм му казвал: "не си достатъчно добър, трябва да се подобриш". Това е моята философия.

Знаем че на няколко пъти в миналото Рафа е имал конфликти с реферите. Какво смятате за скандала между Серина Уилямс и Карлош Рамос на финала на US Open? Кой беше прав и кой крив в тази ситуация?

- Карлош Рамос е съдия, който иска да е протагонист. Имали сме проблеми с него, защото иска да е централна фигура. Това обаче, което Серина каза, не бе коректно. Но не може той да иска нейния треньор да е като статуя. Всеки треньор говори на корта или дава знаци. И аз съм го правил много пъти. Но когато реферът каже на Рафа, да ми каже да спра, аз спирам. Рамос попрекали, но и това, което каза Серина, не бе хубаво. Не отива на голям шампион.

Рафа напоследък често страда от контузии. Прекалено тежък ли е тенис календарът, тъй като много от играчите се оплакват?

- Категорично не е до календара. Много хора говорят за това, но не той е причината. Контузиите идват от ранните години на тенисистите, когато още са млади. Защо Мъри се контузи? Не е заради календара. Може би като е бил млад е удрял топката силно и е натоварвал бедрото си - удряш 1000, 2000 пъти. Рафаел също има такива проблеми. Той игра здраво, когато бе млад и когато се появи при големите, имаше проблеми.

Снимка: Lap.bg

Проблемът е, че топката се движи твърде бързо. Тенисът не е тежък, колкото преди, когато трябваше да бягат много. Сега разиграванията са къси и трябва да спираш много рязко. С такова движение е лесно да счупиш нещо. Това важи и за сервисите, които биеш с 220 км/ч. Целия ти натиск отива върху топката.

По мое мнение президентите на ATP и ITF трябва да предприемат нещо за здравето на децата и големите играчи. Не само най-големите имат проблеми, това се случва и в ранна детска възраст, като още тогава се контузват рамена и така нататък. Не зависи от броя на турнирите.