Дългогодишният треньор на Новак Джокович - Мариан Вайда, наруши мълчанието си за случилото се със световния №1 в тениса, който беше депортиран от австралийските власти.

На два пъти визата на сърбина беше анулиран и след дълго дело в неделя бе обявено, че той не може да играе на Australian Open.

Вайда е много разочарован от решението и заяви, че това ще се отрази дългосрочно на неговия възпитаник.

"Не мога да си представя как го е преживял. Вероятно е било голямо мъчение. Той спази всички противоепидемични мерки, но това, което му направиха, ще остане като белег за него. Повлия му психически и ще го боли дълго време. Трудно ще е да избие това от главата си.

Въпреки това, познавам много добре Новак и знам, че той е силен и не е казал последната си дума в тениса. Не знам защо му сториха всичко това. Това решение не беше полезно и справедливо и се уповаваше на твърдение, че Джокович може да повлияе зле на местното население. Нищо такова не се е случило още", заяви словакът.

Той коментира и изявлението от "Ролан Гарос", че играчите на турнира ще трябва да са ваксинирани: "Не разбирам защо им беше важно да обявяват това при положение, че турнирът е чак през май. Светът дори не знае какво ще стане с пандемията след месец. Не подценявам цялостната ситуация, защото тя е сериозна в цял свят, но какъв е смисълът това да се дискутира през януари? Тук не става дума за спорт".