Тримата тенори на световния тенис - Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал, ще помагат на колегите си извън топ 100 на световната ранглистата.

Тенис турнирите по света бяха отменени в началото на март, като няма този спорт няма да се играе поне до средата на юли. Това обаче изобщо не е сигурно, а мнозина специалисти се опасяват, че до края на сезона може изобщо да няма турнири.

От цялата ситуация най-потърпевши ще бъдат нискоразрядните тенисисти, които ще останат без никакви доходи. За разлика от елита на този спорт, те нямат заделени милиони в банковите си сметки, като мнозина от тях може би ще бъдат принудени да прекратят кариерата си.

Именно заради това тримата големи на спорта инициираха фонд, с който да подпомогнат колегите си.

Целта е събирането на 4 милиона долара, като всеки играч от топ 100 на ранглистата ще дари пари. Събраната сума ще бъде разпределена между играчи извън топ 100, като ще им помогне да "оцелеят" по време на пандемията и тотална липса на турнири.

Писмото е от името на Новак Джокович, който е президент на Съвета на играчите на АТР. Той уточнява, че зад идеята стоят Надал И Федерер, като има и разработена схема, как ще бъдат събрани парите.

Първите 5 в света ще дарят по 30 000 долара. Следващите 5 ще дарят по 20 000 долара.

Играчите между 10-о и 20-о място, сред които е и Григор Димитров, ще дарят по 15 000. Тези до №50 ще дарят по 10 000, а играчите в долната половина на топ 100, ще отделят по 5 000 долара за каузата.

В нея ще се включат и първите 20 в подреждането при двойките.

Изпратено е и предложение до организаторите на всеки един от турнирите от Големия шлем, да дарят по половин милион за каузата.