Женската тенис асоциация (WTA) призова китайското правителство да проведе разследване след обвиненията за сексуално насилие от Пън Шуей.

35-годишната Шуей, която е полуфиналистка от US Open през 2014-а, обвини 75-годишния Джан Гаоли, че я е изнасили във вилата му, където тя е била поканена да играе тенис пред високопоставени хора от властта.

Шуей твърди, че е била поканена от високопоставеният държавник да играе тенис във вилата му, в присъствието на съпругата на политика и други хора. Но е била насилена въпреки нейната съпротива в къщата.

Тя не е виждана откакто направи обвиненията и към момента не е ясно къде се намира. Нейният профил в китайската социална мрежа Weibo бе блокиран.

Президентът в WTA Стив Симън заяви, че обвиненията на китайката са много сериозни и трябва да се проведе прозрачно разследване без цензура.

"Пън Шуей и всички жени заслужават да бъдат чути, а не цензурирани. Обвиненията й към бившия китайски лидер в сексуално насилие трябва да бъдат разгледани с нужната сериозност", сочи изявлението на Симън.

Към призива за разследване на случилото се се присъедини и легендата на женския тенис Мартина Навратилова.